Генерал Жан-Поль Перрюш: Росія дестабілізує території, де живе багато російськомовних громадян

09:00, 18.10.2019
Генерал Жан-Поль Перрюш: Росія дестабілізує території, де живе багато російськомовних громадян

Просування війни на захід Європи зупинила рішучість українців, але мало, хто в Європейському союзі розуміє небезпеку, яка виходить зі сходу, і ще менше є таких, які готові на це реагувати.

 

Про це заявив колишній генеральний директор Військового штабу Євросоюзу в Брюсселі  Жан-Поль Перрюш в інтерв'ю Радіо Свобода. 

 

На його думку,  Росія продовжує вважати колишні території Радянського Союзу «своїми». Тому вона веде агресивну політику щодо цих країн по периметру своїх кордонів.

 

"Не маючи достатньою військової потужності для того, щоб підкорити ці країни військовим шляхом, і враховуючи свій власний досвід війни проти ворожо налаштованого населення в Афганістані і досвід інших країн, наприклад досвід США у В’єтнамі, – Росія усвідомила, що єдиний спосіб підкорити ці країни – через російськомовне населення, що живе на територіях цих країн. Це – російський ресурс, бо їх можна спрямувати проти урядів їхніх власних країн та їхніх інституцій. Це те, що відбулося у Придністров’ї в Молдові, у Грузії в районах Абхазії та Південної Осетії, а тепер в Україні – в Криму і на Донбасі", - зазначив Жан-Поль Перрюш.

 

За його словами, військові сили у такому випадку не є першочерговим засобом, але Росія використовує військові інструменти для того, щоб підтримати російськомовне населення цих країн проти їхніх урядів.

 

Таким чином Росія створює і поглиблює нестабільність у сусідніх країнах.

 

"Думаю, що нині ситуація вигідніша для Росії, ніж попередні, бо Росія завжди мислить у категоріях територіальних захоплень – чим більша територія Росії, тим величніша є ця країна. Я думаю, що це не так, але боюся, що пан Путін зі мною не погоджується", - наголосив Перрюш. 

 

"Це – те, що сталося на сході України, де Росії вдалося дестабілізувати територію, де живе багато російськомовних громадян України. В результаті Київ не контролює частини територій України, і це неприйнятно не лише для Києва, але і для міжнародного співтовариства", - додав він.