Рада ухвалила закон Зеленського про судову реформу

13:28, 16.10.2019
Рада ухвалила закон Зеленського про судову реформу

(фото: "Прямий")

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроект про судову реформу.
 
За закон №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" проголосували 236 депутатів.
 
Йдеться про зміни до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про очищення влади" та "Про Вищу раду правосуддя".
 
Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація, зазначає "Українська правда".
 
Комітет Верховної Ради підтримав проект закону. Парламентарі відхили низку правок, які пропонували нардепи. Зокрема, пропонувалося зберегти склад ВС у кількості не більше 200 суддів, а не 100.
 
Що було раніше: Законопроект почали розглядати 15 жовтня - Рада весь день розглядала пропоновані правки. У вівторок парламентарі розглянули 189 правок із 330. Президентський проект закону продовжили розглядати 16 жовтня.
 
16 жовтня нардепи спочатку провалили, а потім таки підтримали правку №195 Руслана Стефанчука, де йшлося про звільнення членів Вищої ради правосуддя за погодженням міжнародних експертів. Без цієї правки члени ВРП мали б звільняти себе самостійно.
 
15 жовтня голова Верховного суду Валентина Данішевська з трибуни ВР виступила проти прийняття законопроекту. За її словами, 19,5 тисяч ув’язнених чекають на судове рішення, 4 млн громадян України щорічно звертаються до судів, 2 тисячі суддів не вистачає у судовій системі, а перезавантаження Верховного суду вплине на стабільність судової системи.
 
Як відомо, в посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.
 
Посли написали листа на ім'я голів комітетів Ради з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.
 
Дипломати, зокрема, вказали на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.
 
А голова Верховного суду Валентина Данішевська скаржилася, що не може поспілкуватися із президентом Володимиром Зеленським щодо його політики по відношенню до Верховного суду.