Нобелівську премію миру вручили прем'єру Ефіопії

12:31, 11.10.2019
Нобелівську премію миру вручили прем'єру Ефіопії

У п’ятницю, 11 жовтня, норвезький Нобелівський комітет Норвегії оголосив лауреатом премії миру прем'єр-міністра Ефіопії Абію Ахмеду.

 

Прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед відразу після вступу на посаду підписав мирну декларацію з Еритреєю. Таким чином він припинив 20-річну війну між двома країнами.

 

У 1993 році Еритрея отримала незалежність від Ефіопії. У 1998 році почався збройний конфлікт через прикордонні території.

 

За цей час загинули від 70 до 100 тисяч осіб. У липні 2018 року Ахмед погодився передати спірні території Еритреї та «почати нову еру миру і дружби».

 

Як повідомляла УМ, польська письменниця українського походження Ольга Токарчук отримала Нобелівську премію за 2018 рік, а австрійський письменник Пітер Гандке за 2019 рік.

 

Нобелівську премію з фізики цього року присудили одразу трьом вченим. Джеймсу Піблсу - "за теоретичні відкриття у фізичній космології" та Мішелю Мейору і Дідьє Кело "за відкриття екзопланети на орбіті навколо сонцеподібної зірки".

 

«Медичного Нобеля» здобули американські онкологи 62-річний Вільям Кейлін та 63-річний Ґреґґ Семенца і 65-річний британський молекулярний біолог Пітер Реткліфф.

 

А Нобелівську премію з хімії присудили за розробку літій-іонних батарей.

 

Читайте також: Народжені в Україні: лауреати Нобелівської премії українського походження