Луценко каже, що зустрічався з Джуліані задля арешту мільярдів Януковича

19:04, 08.10.2019
Луценко каже, що зустрічався з Джуліані задля арешту мільярдів Януковича

Екс-глава ГПУ Юрій Луценко розказав, коли і навіщо почав спілкуватись із Рудольфом Джуліані - адвокатом президента США Дональда Трампа: у кожного був свій інтерес.
 
Про це пише "Радіо НВ" з посиланням на інтерв'ю з Луценком.
 
Як зазначається, екс-глава ГПУ зазначив, що перша пропозиція від Джуліані зустрітися в США надійшла до нього наприкінці 2017 року "через одного підлеглого". За словами Луценка, він погодився на зустріч, оскільки мав "свій національний інтерес".
 
"З мого боку, чому я погодився - це було, з мого погляду, єдиним шляхом спробувати домогтися спільного слідства над грошима організованого злочинного угруповання [екс-президента України Віктора] Януковича, величезна частина з яких, за нашими даними, знаходиться в Сполучених Штатах Америки", - сказав він.
 
За твердженням Луценка, він дізнавався у Джуліані, "в які двері можна стукати", аби спільно з органами США заарештувати 7 мільярдів доларів - суму, на яку урядом Януковича були розміщені українські облігації зовнішньої позики із зобов’язанням по виплаті одному з хедж-фондів США.
 
"Ми розмовляли три дні, десь по дві-три години кожного дня. Його інтерес, також в один із днів він запитував, що я можу розповісти про ймовірне втручання українських діячів в американські вибори 2016 року. Мені здається, що ці дії є очевидними, але вони не підпадають під український Кримінальний кодекс.
 
"Якщо раптом вони підпадають під американський - починайте розслідування, і ми, згідно міжнародних норм, надамо вам або відповіді на ваші запити, або навіть можемо створити спільну слідчу групу"", - розповів Луценко.
 
Під час зустрічі на другий день візиту до США, за словами Луценка, вони з Джуліані обговорювали справу компанії Burisma, з якою пов’язаний син головного опонента Дональда Трампа на виборах в США 2020 року Джо Байдена.
 
"Нагадаю, що компанія Burisma була власністю колишнього міністра уряду Януковича [Миколи Злочевського], який, ймовірно, примушував підлеглих видавати ліцензії у невстановлений законом спосіб для власної фірми. <...> членом правління цієї компанії став спочатку екс-президент Польщі Квасневський, а невдовзі і син віце-президента Сполучених Штатів Америки Хантер Байден. Щомісяця вони як члени правління отримували достатньо значні кошти… <...> Загальні виплати синові віце-президента Сполучених Штатів склали майже мільйон [доларів]", - сказав Луценко.
 
Він також додав, що зустріч з Джуліані закінчилася його словами про те, що закон України не дозволяє розслідувати можливий конфлікт між США і екс-віце-президентом. У відповідь на це адвокат Трампа, за словами Луценка, висловив ідею організувати візит очільника Генпрокуратури до майбутнього глави Мін'юсту США.
 
Нагадаємо, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського. Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Після скандалу навколо розмови Трампа й Зеленського спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку.

 

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко поїхав у Велику Британію на курси англійської мови. Екс-генпрокурора звинувачують у тому, що він виїхав з країни у розпал скандалу навколо тиску президента США Дональда Трампа на президента України Володимира Зеленського. Після цього Юрій Луценко заявив, що готовий за необхідності дати свідчення у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа.

 

Раніше екс-посол США в Україні Марі Йованович погодилась дати свідчення Конгресу у справі тиск президента США Дональда Трампа на українського колегу Володимира Зеленського.
 
Як писала "УМ", у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа з'явився ще один інформатор.
 
Як відомо, у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.
 
Президент України Володимир Зеленський каже, що адміністрація Білого дому не висувала умови для його зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом. 
 
А сам Трамп заявив, що телефонував Зеленському на прохання міністра енергетики Ріка Перрі.