Богдан пропонує реформи в Нацгвардії, Аваков - проти

14:01, 20.09.2019
Богдан пропонує реформи в Нацгвардії, Аваков - проти

Керівник офісу президента Андрій Богдан заявив, що Нацгвардію потрібно розділити на три частини під керівництвом МВС, Міноборони та президента.

 

Про це повідомляє BBC News Україна.

 

"Національна гвардія - це сукупність різних підрозділів. Ми вважаємо, що частина Національної гвардії може і має залишитися в МВС. Частина бойових підрозділів, які приймають участь у військовому конфлікті на Сході, має бути перепідпорядкована Міністерству оборони або Генеральному штабу. А частина підрозділів - напряму президенту", - сказав Богдан.

 

Нацгвардію у виданні називають такою собі "мініармією", яка наразі підпорядкована міністру МВС Арсену Авакову.

 

Відзначається, що після подання законопроекту про підпорядкування Нацгвардії главі держави, Аваков приходив на зустріч до президента Володимира Зеленського і погрожував звільненням.

 

На зустрічі Авакова і Зеленського також був присутній Богдан. Видання пише, що ідея про Нацгвардію належить саме Богдану, хоча той і запевняє, що всі реформи силового блоку ініціатива президента.

 

Після цієї зустрічі реформу поставили на паузу, але від неї не відмовилися. У МВС заявляють, що НГУ й так перебуває у президентській вертикалі: "президент за Конституцією є верховним головнокомандувачем ЗСУ".

 

У міністерстві стверджують, що виведення структури зі складу МВС поставить під сумнів доцільність служби гвардійців-добровольців, ускладнить взаємодію НГУ з поліцією і створить проблеми в процесі бюджетування та управління.

 

З оточення Авакова вважають, що ідея політична і спрямована "посилити вплив президента і його офісу і ослабити вплив міністра МВС".

 

Богдан натякає, що основне питання навколо ситуації з Аваковим, чи зможе він грати за правилами команди Зеленського.

 

Як повідомляла УМ, у кінці серпня президент Володимир Зеленський запропонував Раді вивести Національну гвардію з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ і передати главі держави.