В Брюсселі газові переговори завершилися без підписання контракту

19:39, 19.09.2019
В Брюсселі газові переговори завершилися без підписання контракту

(twitter.com/NaftogazUkraine)

Тристоронні переговори між представниками України, Росії та ЄС про можливість продовження транзиту газу через територію України після завершення наприкінці 2019 року чинного контракту завершилися 19 вересня без підписання жодних документів.

 

Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода з Брюсселя.

 

«Переговори закінчилися раніше, ніж це було заплановано, причому закінчилися безрезультатно. Жодного контракту сьогодні не було підписано, ба більше, як заявили представники російської сторони, навіть не обговорювалися обсяги транспортування російського газу в майбутньому контракті, якщо він взагалі насправді буде», – повідомив кореспондент в ефірі програми «Ньюзрум».

 

Віцепрезидент Єврокомісії з енергетичних питань Марош Шефчович повідомив, що наступний раунд тристоронніх переговорів щодо транзиту відбудеться наприкінці жовтня.

 

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що Росія підтвердила готовність підписати нову угоду про транзит газу до Європи через Україну за новими правилами

 

На ці консультації українська сторона приїхала з рішенням Кабінету Міністрів щодо моделі анбандлінгу НАК "Нафтогаз України".

 

"Російська сторона підтвердила, що вона готова працювати за європейськими правилами. Українська сторона передала дорожню карту імплементації та необхідних кроків для того, щоб забезпечити сертифікацію ГТС із тим, щоб ми могли підписати (контракт). Ми також передали сторонам проекти договорів", - деталізував міністр.

 

"Ми активно здійснюємо підготовку для того, щоб з 1 січня 2020 року ми підписали договори відповідно до європейського енергетичного законодавства", - наголосив Оржель.

 

Водночас він не виключив можливості того, що договір не буде підписано.

 

"Ризик непідписання поки що залишається на порядку денному. З української сторони ми будемо максимально ефективними для того, щоб підписати договір на транспортування", - додав міністр.

 

При цьому, за його словами, станом на сьогодні до підземних газових сховищ уже закачано на 4 млрд кубометрів газу більше, ніж минулого року. "На початок опалювального сезону в нас буде понад 21 млрд кубів газу в сховищах, і в разі непідписання, що буде неправильним, українська сторона буде готова забезпечити своїх споживачів", - зазначив Оржель.

 

Міністр також сказав, що ці консультації "відбулися дуже конструктивно".

 

"Сторони чують одна одну, і, більше того, ми, Україна займаємо активну позицію щодо безпеки постачань газу. Безпека постачань газу означає загальну геополітичну безпеку в регіоні", - резюмував Оржель.

 

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв вже зазначив, що за результатами цього раунду переговорів відчуває стриманий оптимізм.

 

"Головне - ми почали обговорювати перехід на європейські правила в питанні транспортування російського газу територією України".

 

Водночас Коболєв додав, що наступний раунд переговорів відбудеться у жовтні, і до цього часу Україна має виконати "домашню роботу" по вдосконаленню українського законодавства і приведення його у відповідність до європейських правил.

 

Йдеться про проведення анбандлінгу "Нафтогазу", тобто відокремлення видобутку, постачання і транспортування газу зі структури однієї компанії.

 

Старий контракт між Києвом і Москвою був підписаний ще 10 років тому і добігає кінця наприкінці цього року.

 

Доходи від транзиту російського газу щороку приносять в український бюджет від 2% до 3% ВВП, тому Україна зацікавлена в укладенні нової угоди - хоча досі не виключений сценарій, за якого переговори так і не завершаться успіхом.