Припинив викладацьку роботу легендарний мовознавець Олександр Пономарів

11:12, 19.09.2019
Припинив викладацьку роботу легендарний мовознавець Олександр Пономарів

Олександр Пономарів

Припинив викладацьку роботу український мовознавець, перекладач, публіцист, громадський діяч, доктор філологічних наук, професор кафедри мови та стилістики Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Олександр Пономарів.

 

Про це повідомила викладачка Інституту журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Юлія Нестеряк.

 

"Професор, як і актор, повинен вчасно піти, в розквіті літ. З таким переконанням легенда Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор, хранитель української мови Олександр Данилович Пономарів сказав до побачення рідному навчальному закладові... Припинив викладацьку діяльність, але пообіцяв залишитися активним блогером і науковцем. Вся наша родина — його студенти", - написала вона.

 

Професор 40 років навчав рідної мови журналістів Університету Шевченка. Серед його вихованців майже вся сучасна медіаспільнота.

 

Вестиме свій легендарний блог і займатиметься наукою професор і далі. 

 

Олександр Пономарів понад 250 наукових, науково-популярних і науково-публіцистичних праць з історії, стилістики та культури української мови, її відродження та утвердження як державної, укладач і редактор навчальних посібників та словників різних типів.

 

Підготував 10 кандидатів філологічних наук.

 

Перекладає з новогрецької мови та слов'янських мов. Член редколегій журналу «Дивослово» і газети «Слово Просвіти».

 

Є прихильником пристосування імен та прізвищ іноземців до фонетики української мови. Зокрема, оскільки росіяни, на його думку, ніколи не назвуть Довженка, як українці, тому й українці мають Пушкіна називати не Алєксандром, а Олександром.

 

Сам професор визнає, робити мовні помилки можуть усі, окрім його випускників.

 

Читайте також:  Мовознавець Олександр Пономарів: «Немає «російськомовного населення» — є зросійщені українці»