Росія заблокувала визначення можливої дати розведення сил на Донбасі

22:11, 18.09.2019
Росія заблокувала визначення можливої дати розведення сил на Донбасі

Російська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі у Мінську заблокувала визначення можливої дати розведення сил в районі Золотого та Петрівського.


Про це повідомила прессекретарка представника України у ТКГ, другого президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

 

"Українська сторона підтвердила готовність до розведення сил та засобів в районі Золотого та Петрівського. Натомість російська сторона заблокувала визначення можливої дати розведення. Така позиція ставить під загрозу безпекову ситуацію на цих ділянках", — йдеться в повідомленні.

 

За словами Оліфер, в ході обговорень українська сторона заявила, що не має принципових заперечень по суті "формули Штайнмаєра" щодо місцевих виборів.

 

"Однак реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; розведення сил та засобів вздовж всієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної Виборчої Комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю за непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством та Мінськими угодами", - зазначено в повідомленні.

 

Також, за її словами, сторонами досягнуто "значного прогресу щодо взаємного одночасного звільнення утримуваних осіб".

 

Водночас, як повідомляє Радіо Свобода, спецпредставник від ОБСЄ Мартін Сайдік заявив, що сторони продовжать дискусії з питань імплементації "формули Штайнмаєра", розведення сил і засобів ураження від лінії зіткнення й обміну полоненими.

 

Але про якесь рішення посол Сайдік не сказав, заявивши, що ТКГ працює за принципом консенсусу, і він не може коментувати позиції сторін. 

 

"Цю тему продовжать обговорювати 1 жовтня", - заявив Сайдік.

 

Також, за його словами, тоді ж продовжиться обговорення питання розведення сил і засобів ураження на Донбасі та обмін полоненими.

 

Таким чином, 18 вересня жодних рішень на переговорах щодо Донбасу не було.

 

Раніше командувач операції Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що уздовж всієї лінії розмежування на Донбасі проводяться підготовчі заходи з відведення військ.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що дав згоду на застосування «формули Штайнмайєра» для врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу.

Зазначимо, раніше глава Міністерства закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що влада хотіла б провести місцеві вибори по всій країні, включно з територіями Донбасу, що тимчасово не є підконтрольними Україні, втім, зробити зараз це не вдасться.
 
Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
Водночас спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.