Порошенко: Українська сторона ніколи не погоджувалася із «формулою Штайнмаєра»

07:09, 19.09.2019
Порошенко: Українська сторона ніколи не погоджувалася із «формулою Штайнмаєра»

П’ятий президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко заявляє, що українська сторона ніколи не погоджувалася із «формулою Штайнмаєра».


Про це повідомляє пресслужба партії.

 

«Ніколи українська сторона не погоджувалась із формулою Штайнмаєра. Ніколи. Ні на паризькому, ні на берлінському самітах. Штайнмаєр запропонував, єдина позиція була, що давайте одразу після проведення виборів вступить в силу закон про особливий режим місцевого самоврядування. І ні слова більше», – заявив Петро Порошенко.

 

За його словами, «все в подальшому від Лукавого, бо це була путінська інтерпретація формули Штайнмаєра, проти якої заперечували і президент Франції, і канцлер Німеччини, і врешті-решт сам Штайнмаєр».

 

Він також додав, що дехто намагається сказати, що Мінські угоди – це інструмент здачі суверенітету.

 

«Друзі, для цього достатньо їх просто прочитати. Там 13 пунктів, там можна визначити і протокол від 5 вересня 2014 року, і меморандум від 19 вересня 2014 року, і від 12 липня. Чіткі позиції: виведення окупаційних військ, виведення важкого озброєння і техніки; роззброєння незаконних збройних формувань. В тому числі, і передача під український контроль неконтрольованої ділянки українсько-російського контролю», – сказав він.

 

Він також додав, що альтернативи Мінським угодам за п’ять років ніхто не запропонував.

 

«На сьогоднішній день надзвичайно важливо, щоб була спільна, погоджена і прийнята «дорожня карта», або план імплементації Мінських угод», – підкреслив Петро Порошенко.

 

Він наголосив, що позиція України, позиція Франці і Німеччини, які представляють Європейський Союз і погоджена зі Сполученими Штатами Америки є абсолютно чіткою: спочатку безпековий компонент, який забезпечує захист вільного волевиявлення громадян і відновлення суверенітету України над всією окупованою територією. Другий етап – політичний компонент і проведення під наглядом міжнародних спостерігачів виборів, які відповідають високим стандартам БДІПЛ.

 

«Хочу наголосити при тому, що ніякого розведення військ в Мінських угодах немає. Ви його не знайдете. Це елемент, який наближає безпековий компонент, який ми маємо встановити», – також підкреслив п’ятий президент України.

 

За його словами, миротворці з мандатом ООН, повинні забезпечити гарантію безпекового компоненту для проведення вільного волевиявлення громадян за українські партії, за українським законодавством, під контролем українського ЦВК і з забезпеченням контролю держави.

 

Він звернувся до міністра закордонних справ Вадима Пристайка: «В даному випадку теза про вибори по всій території України, вибачте мене збуджує людей. Бо вибори по всій території України можливі на територіях, які зараз є окуповані, лише після відновлення суверенітету, і люди це мають чути. Бо по-іншому виникає обурення людей. І нам це зараз точно не потрібно».

 

«Бо потрібна підтримка людей нам на сьогоднішній день точно потрібна. Зі свого боку я готовий ще раз передати «дорожню карту», яка погоджена, виписана, має пріоритет безпекового компоненту для того, щоб ми не поверталися з чистого листа», – резюмував Петро Порошенко.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що дав згоду на застосування «формули Штайнмайєра» для врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу.

Зазначимо, раніше глава Міністерства закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що влада хотіла б провести місцеві вибори по всій країні, включно з територіями Донбасу, що тимчасово не є підконтрольними Україні, втім, зробити зараз це не вдасться.
 
Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
Водночас спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.