Перше Послання президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва

18.09.2019
Перше Послання президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва

Перша подія, яку все казахстанське суспільство чекало з нетерпінням, — президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу з Посланням, у якому озвучив найважливіші завдання, що стоять перед центральноазіатською державою в найближчій перспективі.
 
Народ бажав бачити, як передвиборчі обіцянки нового президента знайдуть конкретні форми і програми, і шукав відповіді на питання: чи здатен новий лідер поліпшити якість життя населення, підняти економіку, зробити кроки в бік побудови відкритого громадянського суспільства і демократизації?
 
У своєму першому Посланні президента народові Казахстану Касим-Жомарт Токаєв чітко і ясно визначив напрямки діяльності на найближчий рік для всіх гілок влади, кожному керівнику державного органу, державної компанії.
 
Президент, зазначивши спадкоємність курсу першого президента Нурсултана Назарбаєва, зробив акцент на необхідності змінити деякі підходи в роботі.
Одним із пріоритетних напрямів у діях нинішнього глави держави стане соціальна складова.
 
Раніше вже звучало про підвищення рівня заробітної плати педагогам, у Посланні ж — К. Токаєв розширив свої плани щодо підвищення статусу педагога шляхом ухвалення законопроекту «Про статус педагога».
 
Це хороший сигнал суспільству, що прийшов час не тільки гідно оплачувати працю вчителів, а й повернути високий статус Учителя. Амбітний план, проте стабільний кредитний рейтинг у Національному фонді, дозволяє впевнено говорити про досягнення бажаного результату.
 
Не менш важливий напрям — якість і доступність медичних послуг. Президент підтвердив, що держава продовжить зберігати гарантований обсяг безоплатної медичної допомоги. Втім, як і розвиток системи соціальної підтримки, обсяг якої за останні три роки збільшився більш ніж у 17 разів!
 
Токаєв розуміє, що без наявності сильної економіки, що розвивається, неможливі соціальні реформи. Тому глава Казахстану в рішенні економічних задач бачить основу розвитку країни. Пріорітетами, на його думку, повинні стати, перш за все, ефективність, наукоємність, і цифровізація.
 
Драйвером усієї казахстанської економіки, на думку Токаєва, повинен стати аграрний сектор. Важлива заява прозвучала з його вуст: «Землі сільськогосподарського призначення продаватися іноземцям не будуть».
 
І ця заява пролунала в контексті того, що все ще існує проблема недобросовісного використання, а точніше, невикористання земельних ділянок деякими «латифундистами».
 
Таким чином, він дав старт ревізії ефективного використання земель у сільській місцевості й одночасно погасив запал деяких своїх опонентів, які спекулюють на темі продажу земель громадянам інших держав.
 
Для малого та середнього бізнесу дуже важливим моментом стала увага президента до корупційних злочинів, тому що саме від наслідків корупції сильно страждають бізнес і суспільство.
 
У сфері взаємодії суспільства і держави на перше місце ставляться законність, невідворотність покарання, особливо щодо тяжких злочинів проти осіб, статевої недоторканності, побутового насильства. 
 
Акцент на посилення покарання ґвалтівникам — це, перш за все, показник того, що президент і його офіс чітко відслідковують виклики суспільства та оперативно на них реагують. Резонансні випадки насильства над жінками та дітьми, що були оприлюднені навесні і влітку, не залишилися без уваги.
 
І ось тепер, iз високої трибуни, було зазначено про необхідність посилення покарання для ґвалтівників і педофілів.
 
Президент Казахстану не обмежився тільки соціально-економічними ініціативами. Токаєв у своєму посланні знову підтвердив прихильність до курсу лібералізації у проведенні політичних реформ. Він заявив про необхідність розвитку політичної конкуренції і багатопартійності, громадського і громадянського діалогу.
 
При цьому він дав доручення відповідним структурам удосконалювати законодавство про мітинги таким чином, щоб, згідно з Конституцією, громадяни могли вільно виходити на мирні акції, висловлювати свою думку в установленому законом порядку.
 
Усі ці заяви глави Казахстану свідчать про те, що ця найбільша середньоазіатська держава, багата нафтою та іншими природними ресурсами, має намір найближчим часом зробити не тільки економічний ривок, а й готова, всупереч встановленим традиціям, до сміливих кроків щодо демократизації суспільства.