Симптоматичні заяви: Гончарук раптом передумав щодо компромісу з Коломойським по ПриватБанку

18.09.2019
Про готовність домовлятися з олігархом, що стрімко набирає внутріукраїнської політичної ваги після президентських виборів, Гончарук заявив у коментарі газеті «Файненшнл Таймс»: «Я повністю впевнений, що зараз нам потрібно зосередитися на зростанні й шукати спільні рішення замість того, щоб витрачати ресурси на знищення один одного. Тому я позитивно налаштований щодо будь-якої риторики, спрямованої на пошук компромісу», — сказав український прем’єр-міністр.
 
При цьому він додав, що «хоч який би був вихід, ми повинні його знайти разом iз МВФ».
 
Як відомо, Коломойський хоче $2 млрд за націоналізацію ПриватБанку. Симптоматично, що прес-служба уряду оперативно опублікувала новий коментар Гончарука з цього приводу.
 
У ньому він уже стверджує, що ніякі переговори з Коломойським щодо ПриватБанку не ведуться: «Вранці вийшла стаття у Financial Times, в якій я коментую справу ПриватБанку і нібито підкреслюю, що ми шукаємо компроміс у цьому питанні. Статтю одразу передрукували українські ЗМІ, які від себе додали, що уряд веде переговори з пошуку компромісу з цього питання. Щоб уникнути подальших маніпуляцій і розголосу, хочу розставити крапки «над і»: уряд уважно вивчає ситуацію навколо ПриватБанку (в тому числі й переговори з колишніми його власниками, які проводилися попередньою незалежною наглядовою радою банку). Жодних переговорів уряд ні з ким не веде», — заявив Гончарук.
 
ПриватБанк був націоналізований наприкінці 2016 року. Держава отримала 100% в його капіталі й фінустанову, щоб уникнути її банкрутства через вимивання коштів, докапіталізували державним коштом на суму 155 млрд гривень.
 
Зараз націоналізація ПриватБанку є предметом численних судових розглядів між державою і колишніми акціонерами. 13 вересня Коломойський сказав, що бачить гарне вікно можливостей для дружнього врегулювання проблеми ПриватБанку.