Звільнений Володимир Цемах повернувся з Москви на окупований Донбас

19:25, 12.09.2019
Звільнений Володимир Цемах повернувся з Москви на окупований Донбас

Володимир Цемах у суді в Києві (фото: facebook.com)

Фігурант справи про знищення малайзійського "Боїнга" MH17 Володимир Цемах, який був виданий Росії, повернувся на окуповану територію Донбасу.
 
Це підтвердила виданню "Настоящее Время" його дочка Марія Левченко-Цемах.
 
На питання "Які у вас плани далі?" Марія відповіла: "Жити".
 
Журналісти відзначають, що вона відмовилася говорити, чи винен її батько в катастрофі пасажирського лайнера, в якій загинули 298 людей.
 
Марія Левченко Цемах заявила, що її батько вже дав всі свідчення "всім сторонам", які від нього свідчення хотіли отримати. Окремо вона помітила, що, за її даними, її батько все ще перебуває в статусі свідка, і родина не буде наймати йому адвоката.
 
"Адвоката ми наймати не будемо. Навіщо нам адвокат, у зв'язку з чим? Адвоката наймають, коли людину в чомусь підозрюють, звинувачують, і він може бути винен. Батькові наймати адвоката нема чого, - сказала вона. - Всі, хто хотів, від батька свідчення отримали. Все, що ми хотіли сказати, ми сказали. Ніхто ні від кого не ховається, приховувати йому немає чого", - цитує видання доньку Цемаха.
 
Вона підтвердила, що Володимира Цемаха допитували слідчі з Нідерландів.
 
"Всі вже отримали потрібні свідчення, які хотіли отримати, всі країни. Не будемо заважати їм працювати і розбурхувати громадськість", - додала вона.
 
Зазначимо, раніше повідомлялося, що в Нідерландах перекваліфікували статус фігуранта справи про збиття малайзійського літака Boeing рейсу MH17 над Донбасом Володимира Цемаха із свідка в підозрювані.
 
Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing, - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року.
 
За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".
 
Своєю чергою ГПУ отримала лист від головного прокурора Нідерландів із вимогою не видавати Росії фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха.
 
Однак, як відомо, 7 вересня Володимир Цемах був переданий Росії у рамках обміну "35 на 35".
 
 
Цемах може бути ключовим свідком у міжнародному розслідуванні авіакатстрофи.