Комітет порекомендував не пускати Ірину Геращенко на 5 засідань Ради (оновлено, відео)

16:26, 12.09.2019
Комітет порекомендував не пускати Ірину Геращенко на 5 засідань Ради (оновлено, відео)

(фото: facebook.com / Ірина Геращенко)

Комітет з питань регламенту рекомендував Верховній Раді позбавити співголову фракції "Європейська солідарність" Ірину Геращенко права участі у п'яти пленарних засіданнях парламенту за неетичні висловлювання.
 
Сама Ірина Геращенко обурилася і заявила, що таке трапляється вперше в історії Ради.
 
Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", рішення щодо Ірини Геращенко ухвалила більшість (шестеро проти п’ятьох) членів комітету.
 
Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія звернувся із заявою до комітету, у якій попросив відреагувати на "неетичні" висловлювання Геращенко. Зазначимо, до комітету Верховної Ради з регламенту входять 11 депутатів, 6 з яких - від фракції "Слуга народу".
 
Сама Ірина Геращенко так прокоментувала рекомендацю комітету: "Тут мені кажуть, що зелені діждіталізатори мене забанили у ВР. Перший подібний випадок за всю історію ВР", - написала вона у Фейсбуку.
 

 
"Можна мати картку для голосування або мандат, але не бути політиком, тому що політика вимагає сміливості, позиції і вміння відстоювати. Я відстоюю право голосу, свободу слова, свободу висловлювання мільйонів українців, і мені би хотілося, щоб і самі "слуги" зрозуміли, що в ці дні я відстоюю і їх право бути депутатами, а не зеленими кнопками. Чи вони це усвідомлюють - покаже голосування в Раді, чи буде 226 голосів на цей перший прецедент", - сказала вона.
 

 

Тим часом у мережі вже запустили флешмоб на підтримку Ірини Геращенко.

 

"Це свинство і диктатура влади. Я тепер у кожному виступі згадуватиму зелених чоловічків і ганьбитиму їх", - написав, зокрема, депутат Микола Княжицький.

 

Оновлено: О 19-й вечора Ірина Геращенко повідомила, що її-таки не позбавили права відвідувати засідання Ради.

 
"Шановні журналісти. ВР не позбавила мене права голосування в парламенті на 5 днів.Поки що. Поки що за це проголосувало тільки 6 слуг на регламентному комітеті. Дякую всім 5 депутатам- представникам фракції меншості, які не підтримали це рішення. Для відсторонення від виконання обов’язків народного депутата має бути ще голосування і залі. 226 зелених кнопочок", - повідомила вона.
 
Нагадаємо, 10 вересня Ірина Геращенко порівняла народних депутатів із "зеленими чоловічками", які захопили півострів Крим. Через ці висловлювання її викликали до Регламентного комітету. Як відомо, зелений колір був основним у передвиборчій президентській кампанії Володимира Зеленського та його партії.