Після вибуху під Архангельском у повітрі зафіксували стронцій, барій і лантан

16:38, 26.08.2019
У пробах повітря і опадів після вибуху на військовому полігоні в Архангельській області були зафіксовані радіонукліди стронцію, барію і лантану.
 
Про це йдеться в звіті Росгідромету про забруднення навколишнього середовища і виявлені випадки зміни радіаційної обстановки.
 
Згідно зі звітом, з 8 по 23 серпня підрозділи Росгідромету проводили моніторинг радіаційної обстановки на території Архангельської області, вимірювали активність і проводили гамма-спектрометричний аналіз проб радіоактивних аерозолів у повітрі і опадах.
 
"Радіонуклідний склад проб у Северодвінську показав наявність короткоживучих техногенних радіонуклідів 91Sr (стронцій), 139Ba і 140Ba (барій, відноситься до групи радіонуклідів, що мають середню радіотоксичність - ред.) та його дочірнього радіонукліда 140La (лантан)", - йдеться в звіті.
 
Продуктами розпаду зазначених радіонуклідів є інертні радіоактивні гази, які стали причиною короткочасного підвищення ПАЕД (потужність еквівалента дози гамма-випромінювання - ред.) 8 серпня у Северодвінську, заявили у Росгідрометі.
 
"Наразі у пробах радіоактивних аерозолів у повітрі і опадах у Северодвінську та Архангельську техногенні радіонукліди не виявляються. Радіаційна обстановка стабілізувалася", - йдеться у звіті.
 
Нагадаємо, 10 серпня стався вибух на полігоні в Росії, через який загинули п'ять працівників "Росатому".
 

Повідомлялося, що вибух на полігоні в Росії міг статися через випробування ракети з ядерною установкою.