17-річна Марія Сергєєва з Черкас пройшла до 8 вишів, але обрала інститут танкових військ

15:28, 26.08.2019
17-річна Марія Сергєєва з Черкас пройшла до 8 вишів, але обрала інститут танкових військ

Дівчина подала документи до шести цивільних та двох військових вишів. За результатами ЗНО пройшла в усі, але вибрала саме інститут танкових військ (фото: cossackland.org.ua)

У Харківському військовому інституті танкових військ вперше в історії держави прийняли Присягу на вірність Україні п’ятеро дівчат.
 
Серед них - 17-річна Марія Сергєєва з Черкащини з династії військових. Її дідусь був льотчиком, батько - капітаном-зв’язківцем, який пройшов АТО.
 
Танкістка у родині буде звісно перша, та й на всю країну одна з перших, пише черкаське видання "Козацький край".
 
Марія закінчила два курси медичної академії, коли раптом зателефонувала батькам з військкомату і сказала, що хоче стати офіцером.
 
Батько поставився до вибору доньки з розумінням, підтримала і мама.
 
Щоб переконатися у своїх можливостях, дівчина подала документи до шести цивільних та двох військових вишів. За результатами ЗНО пройшла в усі, але вибрала саме інститут танкових військ. 
 
Тут, окрім конкурсу сертифікатів, довелося пройти ще й професійний психологічний відбір, а також на рівні з хлопцями здавати іспит з фізичної підготовки - крос, підтягування.
 
У танку Марія ще не була, але під час "курсу молодого бійця" він гуркотів над її головою - коли черкащанка була в траншеї, притискаючи автомат - таке випробування входило у початковий вишкіл майбутніх офіцерів ЗСУ.
 
Нагадаємо, що восени минулого року набув чинності закон, згідно якого жінкам нарівні з чоловіками надані рівні можливості для підписання контракту та проходження служби в лавах Збройних сил України. 
 
А в жовтні 2018 року вперше в історії сучасної України генеральське звання присвоєно жінці - генерал-майором медичної служби стала начальниця Військово-медичного управління Служби безпеки України Людмила Шугалей.