Володар Кремля і французький президент Макрон говорили про ситуацію в Україні

21.08.2019
Володар Кремля і французький президент Макрон говорили про ситуацію в Україні

Зустріч у Брегансоні назвали «залицянням» Макрона до Путіна.

У понеділок, 19 серпня, президент Франції Еммануель Макрон прийняв у своїй літній резиденції — старовинному форті Брегансон на узбережжі Середземного моря — президента Росії Володимира Путіна. Путін iз супроводом прилетів на Лазуровий берег двома гелікоптерами. 
 
Відразу після привітання гостя з Росії Макрон повідомив, що говоритимуть про зняття напруги навколо Ірану, конфлікт у Сирії, розвиток двосторонніх відносин та про контроль озброєнь у контексті припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності. Значна частина переговорів стосувалася ситуації на сході України. Президент Макрон висловив сподівання, що переговори з Путіним приведуть у найближчі тижні до саміту, присвяченого кризі в Україні. Зустріч у «нормандському форматі відбудеться впродовж «наступних тижнів», зазначив Макрон. За його словами, з часу обрання президентом України Володимира Зеленського відбулись «справжні зміни» щодо ситуації у країні.
 
Путін заявив, зокрема, стосовно ситуації на сході України, що є причини для «обережного оптимізму». Він наголосив, що Росія підтримуватиме «нормандський формат», якщо йдеться про розмови на тему врегулювання конфлікту у Східній Україні за участi представників чоти­рьох країн: Франції, Німеччини, Росії та України. Путін зазначив, що його перші контакти iз Зеленським «вселяють певний оптимізм», передає агенція «Франс прес». Він наголосив, що альтернативи переговорам у «нормандському форматі» не існує, але перед організацією саміту необхідно домовитися щодо низки питань. 
 
Переговори відбувалися за кілька днів до саміту «Великої сімки» у французькому Біарріці. З огляду на анексію Криму та інтервенцію на сході України Володимира Путіна припинили запрошувати на саміти «Великої вісімки» і вона стала «Великою сімкою». Путін заявив у Брегансоні, що йому вистачає участі у самітах «Великої двадцятки», але, нiде правди діти, він таки прагне для вдоволення власного его знову стати восьмим у «сімці». І очікує на сприяння в цьому Макрона. Адже вдалося повернути російську делегацію до ПАРЄ без виконання умов такого повернення, то, може, і до «сімки» вдасться приєднатися, знову ж таки, без жодної відповідальності за вчинене. 
 
«Повернення до «вісімки», як і повернення до позитивних відносин між Росією і Євросоюзом, пролягає через вирішення конфлікту в Європі. Я думаю, що питання «вісімки», з моєї точки зору, залежить від української кризи, її розв’язання», — заявив лідер Франції у понеділок, 19 серпня, під час спільної пресконференції з російським президентом Володимиром Путіним. Путін, у свою чергу, зазначив, що Росія не відмовляється від жодних форматів роботи, у тому числі у форматі «Великої вісімки».
 
Операція «Зваблення Путіна» — так назвали поміж собою французькі журналісти спільну пресконференцію Макрона і Путіна. Французькі медіа пояснюють таке, як вони кажуть, «залицяння» Макрона до Путіна тим, що Франція і ЄС хочуть утримати Росію як бізнес-партнера, а Москва дражнить кавалерів гарбузом, тобто тим, що може знайти цікавіші ринки у Китаї.