Українська автокефальна православна церква офіційно припинила існування

15:02, 14.08.2019
Українська автокефальна православна церква офіційно припинила існування

Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) юридично припинила існування. Відповідне оголошення опубліковано у газеті "Голос України".

 

Так, 29 липня 2019 року до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення релігійної організації "Патріярхія Української автокефальної православної церкви" шляхом реорганізації, а саме приєднання до релігійної організації "Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви України).

 

Таким чином, на порталі ЄДР за 29 липня 2019 року оприлюднено повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи та зазначено, що релігійна організація "Патріярхія Української автокефальної православної церкви" припиняється шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання.

 

Членами ліквідаційної комісії обрано Семанчука Павла Святославовича, Даньчака Віталія Ярославовича, Шлапака Василя Володимировича, якого обрано головою комісії з припинення.

 

Строк заявлення вимог кредиторами – до 3 жовтня 2019 року.

 

У зв’язку з прийняттям рішення про ліквідацію релігійної організації усі довіреності, видані на представництво інтересів РО "Патріярхія Української автокефальної православної церкви" у строк до 29 липня 2019 року включно, відкликано.

 

15 грудня 2018 року у Києві відбувся Об'єднавчий собор українських православний церков, учасники якого затвердили статут автокефальної помісної Православної церкви України.

 

Як повідомляла УМ, почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив про подання позову до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату.

 

 Міністерство культури України у середу, 31 липня, заявило, що Київська патріархія ліквідованої Української православної церкви Київського патріархату офіційно припинила своє існування, приєднавшись до Київської митрополії Православної церкви України (ПЦУ).

 

Перед тим Філарет створив «синод Київського патріархату».

 

Синод Православної церкви України вирішив позбавити Філарета права управління Київською єпархією, а відповідно й контролю над місцевими храмами і монастирями.