У Польщі стартувала запекла виборча кампанія до парламенту

14.08.2019
У Польщі стартувала запекла виборча кампанія до парламенту

Качинский вітає нову спікерку з обранням.

У Польщі офіційно стартувала кампанія перед осінніми парламентськими виборами. Вибори до Сейму і Сенату відбудуться 13 жовтня.
 
 
Лідер правлячої партії «Право і справедливість» («ПіС»), який є «сірим кардиналом» польської політичної сцени, у неділю, 11 серпня, відвідав жителів місцевості Збучин у Мазовєцькому воєводстві, де організував для селян сімейні пікніки за участю політиків керівної партії.
 
 
На минулих виборах правоконсервативна партія Качинського перемогла саме завдяки масовій підтримці консервативно налаштованих мешканців сіл та провінційних містечок.
 
На цих виборах «ПіС» знову робить ставку на сільський електорат, бо більш просунуті виборці міст на цьогорічних місцевих виборах віддали перевагу опозиційній «Громадянській платформі», висуванці якої стали мерами більшості великих польських міст. 
 
Під час зустрічі з виборцями Ярослав Качинський наголосив, що «Право і справедливість» хоче, щоб усі — незалежно від місця народження — мали рівні шанси на розвиток та професійне зростання. За словами лідера «ПіС», партії, які раніше правили країною, не дбали про майбутнє польського села.
 
У свою чергу прем’єр-міністр Матеуш Моравецький відбув до Великопольщі, де «обробляв» мешканців місцевої провінції приблизно в тому ж дусі, що й Качинський.
 
На початку виборчої кампанії Ярослав Качинський провів «єднання партійних рядів». «Єднання» закінчилося тим, що в четвер спікер Сейму Марек Кухцінський заявив про своє рішення піти у відставку зі своєї посади у зв’язку з суперечностями довкола його службових авіаперельотів (хоча більш схоже на те, що його «пішли»).
 
Вже в п’ятницю, тобто в день початку виборчої кампанії, Сейм обрав нового спікера.
 
Ним стала більш віддана Ярославу Качинському Ельжбета Вітек. За кандидатку від партії «Право і справедливість» проголосували 245 депутатів. Тоді як кандидатура від опозиційної фракції «Громадянська платформа — Громадянська коаліція» Малґожата Кідава-Блонська набрала 135 голосів.
 
І того ж дня, в п’ятницю, 9 серпня, було оголошено про триденний візит до Польщі президента США Дональда Трампа. Він із дружиною Меланією прибуде до Варшави пізно ввечері 31 серпня.
 
Під час приблизно триденного візиту президента США до Польщі заплановані, зокрема, його публічний виступ і двостороння зустріч із президентом Польщі Анджеєм Дудою.
 
Час візиту обрано не випадково — у розпал виборчої кампанії. Трамп має стати одним з головних її елементів, «весільним генералом» та козирною картою «ПіС» і особисто Ярослава Качинського.
 
Опитування вказують, що «ПіС» лідирує на жовтневих парламентських виборах, але залучення до кампанії американського президента може поліпшити виборчий результат переможців.
 
Американського президента та «сірого кардинала» Польщі поєднує відраза до Євросоюзу. Польща отримує найбільші з усіх країн ЄС дотації на розвиток з Брюсселя, але при цьому «плює в руку дающу», бачить своїм головним союзником не Євроспільноту, а США. Тож це буде «зворушливе» єднання двох євроненависників. 

ДО РЕЧІ

На візит Трампа до Польщі активно звернули увагу українські ЗМІ та аналітики. Оскільки тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що розглядається можливість зустрічі президента України Володимира Зеленського з президентом США Дональдом Трампом у Нью-Йорку та Варшаві.
 
«Ми знаємо про дві нагоди, коли обидва президенти будуть присутні одночасно. Обидва президенти мають бажання поспілкуватися, і вони побачать один одного за обох цих нагод — у Польщі та в Нью-Йорку. Ми сподіваємося, що в президентів будуть ще інші можливості спілкування, але вони наразі не визначені», — сказав Вільям Тейлор журналістам.
 
Тимчасовий повірений у справах США в Україні підтвердив, що готується офіційний візит Зеленського до Сполучених Штатів, але конкретних дат ще не встановлено. Деякі українські аналітики вважають, що повноцінної зустрічі Зеленського з Трампом у Варшаві може не бути з огляду на її недостатню підготовленість, але фотосесія можлива.