«Слуга народу» оприлюднила список комітетів, які планує лишити у парламенті

18:51, 09.08.2019
«Слуга народу» оприлюднила список комітетів, які планує лишити у парламенті

(Укрінформ)

Сьогодні підготовча депутатська група розпочала свою роботу.

 

На першому засіданні представники партії "Слуга Народу" запропонували колегам зменшити кількість комітетів у Верховній Раді України 9-го скликання з 27-ми до 22-х і створити такі комітети:

 

1. Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики.


2. Комітет з питань бюджетних відносин.


3. Комітет з питань економічного розвитку.


4. Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.


5. Комітет з питань освіти, науки та інновацій.


6. Комітет з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, деокупації Криму, прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин.


7. Комітет з питань цифрової трансформації.


8. Комітет з питань правової політики.


9. Комітет з питань аграрної та земельної політики.


10. Комітет з питань антикорупційної політики.


11. Комітет з питань правоохоронної діяльності.


12. Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.


13. Комітет з питань інфраструктури.


14. Комітет з питань державного будівництва, місцевого самоврядування, регіонального розвитку, містобудування та житлової політики.


15. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки.


16. Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.


17. Комітет з питань екологічної політики та природокористування.


18. Комітет з питань свободи слова.


19. Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.


20. Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.


21. Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом.


22. Комітет з питань соціальної політики.


Також у Верховній Раді 9-го скликання діятиме Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації.

 

Разумков як головуючий запропонував колегам із інших політичних сил обміркувати це до понеділка і обговорити на наступній зустрічі підготовчої групи.

 

Ірина Геращенко пообіцяла, що "Європейська солідарність" надасть свої пропозиції, а також попросила особливий статус для євроінтеграційного комітету.

 

Крім того, народні обранці у підготовчій групі попередньо затвердили мінімальну й максимальну кількість членів комітетів: 7 і 31.

 

"Якщо будемо бачити, що виникають труднощі, в подальшому повернемося до цього питання", – запропонував Разумков перед голосуванням за це питання.

 

Розподіл у комітетах, на думку Разумкова, повинен бути за квотним принципом.

 

"Оскільки наших колег у Верховній Раді, за нашими підрахунками, 60%, то ми будемо пропонувати, що від нашої політичної сили буде або голова, або перший заступник, або секретар – оскільки вони за регламентом не можуть бути представниками однієї політичної сили. І також ми будемо пропонувати в якості заступників голів комітетів своїх колег, але зі збереженням пропорційного принципу", – сказав він.

 

Водночас "Слуга народу" буде відстоювати своїх представників на ключових позиціях у комітетах Верховної Ради і не збирається поступатися керівним місцем у комітеті нацбезпеки навіть командувачу десантно-штурмових військ ЗСУ Михайлу Забродському.

 

"У нас є достатня кількість людей, які пройшли фронт, є і герої України. Я думаю, що в кожній політичній силі, є люди, які могли б претендувати на цю посаду.

 

Я буду прикладати максимум зусиль, щоб наші колеги відстоювали інтереси держави в комітетах".

 

Раніше на засіданні підготовчої депутатської групи делегати від "Європейської солідарності" запропонували кандидатуру Забродського на керівну посаду в комітеті нацбезпеки, однак Разумков відповів, що "Слуга народу" має своїх експертів і попросив поки закрити цю тему.

 

Зранку партія "Голос" повідомляла, що під час засідання підготовчої групи пропонуватиме своїх депутатів на деякі керівні місця в комітеті, однак Разумков заявив на брифінгу, що "Слуга народу" має своїх достойних кандидатів і буде відстоювати свої кандидатури.

 

 

За даними УП, "Слуга народу" висуватиме на голову комітету нацбезпеки Олександра Завітневича. Він директор ТОВ "Смілянський Ливарний Завод". Завітневич чоловік однокласниці президента Володимира Зеленського.

 

Разумков в інтерв'ю "BBC News Україна" запевнив, що Завіткевич має стосунок до нацбезпеки країни, але не уточнив, який саме.

 

За регламентом представник однієї партії може претендувати на одну з керівних посад у комітетах ВР.  

 

Засідання депутатської групи скликав чинний голова Верховної Ради Андрій Парубій. На нього запросили 17 обраних депутатів від "Слуги народу", трьох – від "Опозиційної платформи – За життя", двох від "Батьківщини" та "Європейської солідарності" та одного – від "Голосу". Самовисуванці можуть делегувати по одному представнику від 15 народних депутатів.

 

Як повідомляла УМ, "Слуги народу" оприлюднила список кандидатур на голови комітетів ВР і фракцій.