Безсмертний проти ініціативи президента зменшити україномовні квоти на радіо і телебаченні

15:01, 09.08.2019
Безсмертний проти ініціативи президента  зменшити україномовні квоти на радіо і телебаченні

Представник України у Тристоронній контактній групі у Мінську Роман Безсмертний категорично виступив проти ініціативи президента Володимира Зеленського зменшити україномовні квоти на радіо і телебаченні.

 

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу ATR, зазначивши, що за майже 30 років незалежності України всім слід було вивчити державну мову і визнати, що вона буде панівною (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

 

"У 1989 році був ухвалений закон про мови УРСР, яким було передбачено за 25 років перейти на 100% в усіх сферах на українську мову. Скільки років минуло? Вже 30! Скільки років треба, щоб зрозуміти, що треба вивчити? Людям давали час, шанс – будь ласка. На сьогодні роки минули. Скільки треба ще вдаритися в штангу, щоб зрозуміти – є українська держава?" – обурився Безсмертний.

 

Він також висловив упевненість, що будь-яка людина, який працює на державній службі або в держустановах, зобов'язана володіти українською мовою, і це не має бути предметом для дискусій.

 

"Скільки років треба? 30 років – це півтора покоління. 20 років – це політично зріле покоління. Скоро буде вже друге покоління, яке змінює український політикум. І за цей час не зрозуміти, що держава тільки тоді може забезпечити свій суверенітет, коли вона ідентифікується за мовою, – ну, це треба бути "геніальним", – резюмував Безсмертний.

 

 

 

Як повідомляла УМ, акон про мову Верховна Рада ухвалила 25 квітня.

 

14 травня Верховна Рада відхилила постанови про скасування закону про мову, його підписав Андрій Парубій.

 

При цьому депутати від Опоблоку заявили, що оскаржать закон про мову в Конституційному суді.

 

 16 липня, цей закон набув чинності.