Естонія відмовилася визнавати паспорти РФ, видані жителям Донецька і Луганська

16:23, 05.08.2019
Естонія відмовилася визнавати паспорти РФ, видані жителям Донецька і Луганська

Міністерство закордонних справ Естонії заявило в понеділок, що ухвалило рішення не визнавати паспортів Російської Федерації, виданих жителям Донецької та Луганської областей після 24 квітня, у разі, якщо жителі цих областей не були раніше громадянами Росії.

 

Як зазначила прес-служба МЗС, "рішення набуває чинності негайно"., повідомляє Interfax.

 

"Рішення естонської сторони є відповіддю на підписаний у квітні цього року президентом Російської Федерації указ про надання жителям Донецької та Луганської областей російського громадянства в спрощеному порядку", - заявив глава МЗС Урмас Рейнсалу.

 

Він наголосив, що сьогоднішнє рішення виражає принципове засудження подібних дій із боку Росії.

 

У травні цього року Рейнсалу на зустрічі ради Європейського Союзу у зарубіжних справах закликав різко відреагувати на дії Росії в Україні. "Як Європейський Союз ми маємо послідовно всі разом обстоювати територіальну цілісність і суверенітет України", - наводить BNS слова Рейнсалу. "Провокаційне рішення Росії щодо можливості в спрощеному порядку надавати жителям України російське громадянство ясно показує, що Росія не має наміру виконувати Мінські домовленості", - зазначив він.

 

20 червня Європейська Рада висловила серйозне занепокоєння діями Росії та наголосила на готовності розглянути питання про невизнання цих паспортів.

 

"Я переконаний, що й інші країни ЄС, а також уся міжнародна громадськість ухвалить такі самі рішення. Наш обов'язок - продовжити підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", - додав Рейнсалу в понеділок.

 

Естонія раніше ухвалила рішення не визнавати паспортів Російської Федерації, виданих жителям Криму та Севастополя після 18 березня 2014 року за умови, що власник паспорта раніше не був громадянином Росії.

 

Рішення про невизнання паспортів належить до компетенції самих країн ЄС.

 

Розглядаючи клопотання громадян Росії про візи, Естонія виходить з єдиних правил ЄС та з угоди між Росією та Євросоюзом про взаємне спрощення видачі віз.

 

Як повідомляла УМ, президент Росії Володимир Путін підписав закон про внесення змін до законодавства, який спрощує отримання посвідки на проживання в Росії для українців