Сіндзо Абе не зміг отримати більшість у парламенті для зміни пацифістської Конституції Японії

23.07.2019
Минулої неділі, 21 липня, в Японії відбулися ви­бори до верхньої палати парламенту. Їх, радше, можна назвати довиборами чи проміжними виборами.
 
Рiч у тiм, що верхня палата парламенту, котра має менше повноважень, на відміну від нижньої, нараховує 245 місць.
 
Кожні три роки японці обирають близько половини складу верхньої палати парламенту. Зокрема, на цих виборах було обрано 124 нових її представників.
 
Але ці проміжні вибори мали велике значення для прем’єр-міністра Сіндзо Абе, який сподівався отримати більшість у дві третини мандатів у парламенті, щоб мати можливість внести зміни до пацифістської Конституції Японії.
 
Зокрема, Абе пообіцяв «чітко визначити роль сил самооборони в Конституції», яка з кінця Другої світової війни забороняє Японії вести війну та мати власну армію. Ліберально-демократична партія прем’єра та її коаліційний партнер «Комейто» вже мають 70 місць у верхній палаті парламенту, щодо яких вибори відбулися раніше, зазначає «Німецька хвиля».
 
В підсумку Блок Сіндзо Абе не отримав абсолютної більшості у верхній палаті парламенту Японії, необхідної для зміни Конституції. Коаліція Абе отримала 71 місце. Такі дані підрахунку голосів оприлюднила в понеділок, 22 липня, виборча комісія Країни Східного Сонця, передає агенція «Рейтер».
 
Але прем’єр усе ж здобув особисту перемогу, бо зможе залишитися на своїй посаді до листопада цього року, зазначає агенція «Франс Пресс». Таким чином, він стане чиновником, який найдовше очолював уряд за вcю історію країни. Він поб’є рекорд колишнього прем’єр-міністра Японії Таро Кацура, який керував країною між 1901 і 1913 роками. 
 
У своїй стратегії прем’єр фокусується на пожвавленні економіки Японії та продовжує зміцнювати обороноздатність країни на тлі ядерних і ракетних загроз Північної Кореї та дедалі більшої  військової активності Китаю. Але від планів зміни Конституції Сіндзо Абе доведеться відмовитись.
 
Так звана «пацифістська» 9-та стаття Конституції Японії була складена американською окупаційною владою після Другої світової війни і з 1947 року залишається незмінною. В її тексті йдеться, що Японія відмовляється від свого суверенного права на війну як способу вирішення міжнародних спорів і, як наслідок цього, не створюватиме власні збройні сили, здатні на ведення повномасштабних військових дій.
 
Як і в Україні, на парламентських виборах явка в Японії була низькою, на дільниці прийшло близько половини виборців.