Трипільський фестиваль майстрів древнього ремесла пройшов у Тернополі

23.07.2019
Трипільський фестиваль майстрів древнього ремесла пройшов у Тернополі

Фото зі сторінки фестивалю «Не святі горшки ліплять» у «Фейсбуці».

38 гончарів із різних регіонів України, а також з-за кордону (були представники Білорусі, Чехії та США) взяли участь у тернопільському фестивалі з красномовною назвою «Не святі горшки ліплять».
 
 
Власне, мальовниче дійство, що відбувалося в центральному парку імені Тараса Шевченка, довело: мисочку з глини під керівництвом майстра справді може зробити кожен, хай навіть вийде вона спочатку недосконалою.
 
 
Тож майстер-класи з гончарства для дітей та дорослих заслужено стали одним із найпопулярніших заходів триденної програми фестивалю.
 
 
Окрім цього, тернополяни та гості міста мали можливість повчитися «фляндруванню» (розмальовування рідкою кольоровою глиною), побачити гончарні шоу, послухати лекторії та диспути відомих майстрів, взяти участь у «глиняних боях» і придбати унікальні речі, виготовлені умільцями.
 
Провідною темою цьогорічного фестивалю була трипільська культура. Тож його апофеозом стало вогняне шоу з центральною дійовою особою у вигляді скульптури трипільської баби, яку майстри виготовили з 550 кілограмів глини і розписали сакральними візерунками за 20 годин.
 
Фестиваль організували Національна спілка майстрів народного мистецтва України, тернопільська Школа народних ремесел та Тернопільська міська рада за підтримки Міністерства молоді та спорту. А вперше такий форум відбувся у Тернополі в 2016 році.