Вода у Дніпрі біля Черкас забруднена органічними сполуками та важкими металами

23.07.2019
Вода у Дніпрі біля Черкас забруднена органічними сполуками та важкими металами

У річці — суцільне зелене смузі. (Фото з сайта unian.net.)

Біля Черкас вода у Дніпрі не лише зелена через водорості, а й забруднена органічними сполуками та важкими металами.
 
 
Про це заявляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.
 
 
За його словами, у природних водах органічні речовини формуються під впливом багатьох факторів.
 
Це, зокрема, результат природних біохімічних процесів, а також надходження до води значної кількості промислових та господарсько-побутових стічних вод.
 
А загальне уявлення про насиченість води органічними сполуками оцінюється за комплексним показником біхроматної окислюваності води. 
 
«Якщо цей показник перевищує 15 мг О2/дм3, то така вода вважається брудною і потрапляння її до організму людини, наприклад, під час купання у річці, принесе шкоду.
 
Адже забруднена органічними сполуками вода може негативно вплинути на печінку, нирки, нервову та імунну системи», — пояснює пан Віталій.
 
Він каже, що лабораторія Черкаської гідрометеослужби у пробах води, відібраних у Дніпрі біля Черкас впродовж другого кварталу, визначила значення біхроматної окислюваності води в межах від 23,0 до 35 мг О2/дм3, тобто перевищено допустиме значення у понад півтора раза.
 
«Також поверхнева вода в акваторії річки забруднена важкими металами, фенолами та сполуками азоту вище допустимих норм рибогосподарського призначення», — наголошує Віталій Постригань.
 
І додає, що у порівнянні з першим кварталом цього року у фоновому створі концентрації марганцю зросли у чотири рази і перевищили критерій високого забруднення води — 10 гранично допустимих концентрацій. А середні концентрації хрому шестивалентного перебувають   на рівні 4,0 ГДК , фенолів — 3,0 ГДК, азоту нітритного — 1,1 ГДК, заліза загального — 2,0 ГДК, міді — 4,0 ГДК, цинку — 1,7 ГДК.