За роки незалежності з України нелегально виведено $260 млрд

15:34, 19.07.2019
За роки незалежності з України нелегально виведено $260 млрд

(ілюстративне фото)

За роки незалежності з України нелегально виведено $260 млрд, що дорівнює 20 річним бюджетам Пенсійного фонду України, 33 річним бюджетам на безпеку та оборону України, 6 річним зведеним бюджетам України.

 

18 липня у Києві була підписана дорожня карта запровадження механізму перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників “До100%Вірно”.

 

Дорожня карта передбачає 12 спільних кроків уряду та громадянського суспільства, направлених на аналіз існуючих бізнес-процесів, зміну законодавства, його ефективну імплементацію та пропозиції до розробки ІТ- рішень (агрегацію та консолідацію наявних сервісів).

 

Зокрема, тестування громадськими організаціями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) в частині внесення відомостей про бенефіціарних власників, розробка та тестування бізнес-процесів механізму перевірки відомостей про бенефіціарних власників (опис бізнес-процесів, встановлення / визначення кінцевих бенефіціарних власників, опис взаємодії інформаційних систем, структур та форматів даних), розробка проекту "Концепції механізму проведення перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників" та Плану заходів, організація та проведення незалежного моніторингу з оцінки ефективності механізму перевірки інформації про бенефіціарних власників тощо.

 

Фіктивне підприємництво та приховування реальних власників компаній є одним із суттєвих ризиків системи боротьби з відмиванням коштів. 1,1 трлн грн – тіньова економіка України у 2018 році.

 

За роки незалежності з України нелегально виведено $260 млрд, що дорівнює 20 річним бюджетам Пенсійного фонду України, 33 річним бюджетам на безпеку та оборону України, 6 річним зведеним бюджетам України. Відповідно до інформації Міністерства юстиції України, станом на 16.08.2018, із зареєстрованих у ЄДР 1 338 823 юридичних осіб відомості про кінцевого бенефіціарного власника надали 310 339 осіб, що складає 23,2% від загальної кількості зареєстрованих осіб.

 

Крім того, наразі до компетенцій фіскальної служби не входить зобов’язання перевірки правдивості власників. А системи виявлення реальних власників фактично немає.

 

За словами першого заступника міністра юстиції Олени Сукманової, запровадження До100%Вірно відбувається завдяки співпраці з громадським суспільством, професійними організаціями та державними інституціями.

 

“Ми сьогодні підписуємо Меморандум, який визначив подальші конкретні кроки по створенню концепції верифікації кінцевих бенефіціарів. І я впевнена в тому, що наприкінці року ми будемо повністю звітувати про результати нашої роботи”, - зазначила пані Сукманова.

 

Співголова робочої групи До100%Вірно та менеджер проектів “Разом проти корупції” Олеся Архипська додала, що команда небайдужих експертів вже понад 2 роки працює над тематикою відкриття бенефеціарів.

 

"Це є нашим – України - зобов’язанням в рамках міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Відкрито Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у тому числі у форматі відкритих даних. Україна – перша країна в світі, яка приєдналась до Глобального реєстру бенефіціарних власників. Розроблено концептуальні бачення механізму перевірки інформації про кінцевих бенефіціарних власників. Напрацьовано пропозиції до зміни законодавства. “Відкриття інформації – це лише початок. Ми виходимо на новий виток взаємодії уряду та громадянського суспільства. Мусимо запустити реальний працюючий механізм, який до100%вірно виявляє кінцевих бенефіціарних власників ”, - підкреслила Олеся Архипська.

 

Передбачається, що дорожня карта До100%Вірно буде реалізована до кінця 2019 року.

 

Підписантами документу стали 14 учасників: Міністерство юстиції України, Міністерство фінансів України, Державна служба фінансового моніторингу, Державна фіскальна служба України, Національний банк України, Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Державне агентство з питань електронного урядування України, ДП «Національні інформаційні системи», Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції, ГО Разом проти корупції, Трансперенсі
Інтернешн Україна, Центр протидії корупції, проект "Консультаційний фонд підтримки асоціації України-ЄС" (GIZ) та Міжнародний фонд "Відродження".