СБУ: «Мотор Січ» два роки фінансувала «ДНР»

14:58, 19.07.2019
СБУ: «Мотор Січ» два роки фінансувала «ДНР»

Співробітники СБУ викрили злочинну схему групи компаній ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя), яка протягом двох років фінансувала діяльність терористичної організації "ДНР".

 

Про це повідомила прес-служба СБУ.

 

Там кажуть, що протизаконна діяльність уже припинена.

 

"Оперативники спецслужби у межах досудового розслідування встановили, що посадовці відокремленого підрозділу групи – "Сніжнянський машинобудівний завод", який розташований на тимчасово окупованій території Донецької області, при здійсненні господарської діяльності розробили та реалізували механізм проведення безтоварних операцій із суб’єктами підприємницької діяльності, розташованими на території України, РФ та так званої "Донецької народної республіки", - говорять в СБУ.

 

У результаті угод до "Центрального Республиканского банку ДНР" від заводу надходили платежі "Сніжнянського машинобудівного заводу" у вигляді так званих "податків та інших обов’язкових платежів.

 

Так, за 2015 рік завод сплатив до бюджету "ДНР" понад 32 млн. російійських рублів. Також, як кажуть в СБУ, завод безоплатно передавав товарно-матеріальні цінності так званому "Міністерству доходів та зборів ДНР", через яке безпосередньо фінансувались незаконні збройні формування терористів.

 

Слідчі СБУ оголосили підозру директору та начальнику фінансового відділу "Сніжнянського машинобудівного заводу" у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею "Фінансування тероризму".

 

9 липня було оприлюднено розслідування Bihus.Info, де повідомлялося, що "Мотор Січ" нардепа Вячеслава Богуслаєва, постачає деталі військовим РФ та працює в ОРДО на окупованому Криму.

 

Зокрема повідомлялося, що у 2016 році Служба Безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо фінансування тероризму представниками заводу "Мотор Січ". Повідомлялося, що підприємство Богуслаєва заплатило терористам 32 млн російських рублів. 

 

Також встановлюються інші причетні до схеми особи.