«Європейська Солідарність» провела пікет під офісом Державного бюро розслідувань

17.07.2019
Активісти та члени партії «Європейська Солідарність» прибули під стіни Дер­жавного бюро розслідувань iз вимогою люструвати його директора Романа Трубу та припинити політично мотивовані переслідування. Вони розгорнули плакати та вигукували «люстрацію Трубі». Згодом представники «Європейської Солідарності» намагалися потрапити в приміщення Державного бюро розслідувань і, за їхньою інформацією, під час акції їх «силою виштовхали з приміщення ДБР».
 
Сам директор Держбюро назвав подію захопленням приміщення та розцінює це як політичний тиск. «Захопленню приміщення ДБР задля впливу на досудове розслідування у кримінальних провадженнях, де фігурує екс-президент України, має бути надана оцінка», — йдеться в заяві. Труба пообіцяв діяти згідно із законом й анонсував «гучні розслідування». Також у ДБР зазначили, що окремі учасники акції «вийшли за межі правового поля». «Увірвалися до приміщення правоохоронного органу, прикриваючись депутатським мандатом, заблокували в’їзд i виїзд транспорту з ДБР, зірвали проведення зустрічі з європейськими партнерами з питань розвитку та посилення ДБР, вимагали від директора правоохоронного органу «термінових результатів розслідування» або взагалі його скасування. Це називається політичний тиск», — наголосили у ДБР.
 
Також Роман Труба прокоментував ситуацію з кримінальними провадженнями, в яких фігурує колишній президент Петро Порошенко. «ДБР стоїть на захисті національних інтересів. Провадження щодо перетину морського простору військовими кораблями України — одне з найважливіших для нас. Адже поставити крапку в цьому питанні означає захистити національні інтереси України.
 
Гадаю, що всі учасники тих подій мають бути переконані в цьому, йти на співпрацю зі слідством, надати свідчення та разом захистити Україну. ДБР стоїть осторонь політики. Під час досудового розслідування стався витік інформації — це неприпустимо для будь-якого правоохоронного органу, а тим паче для новоствореного. За цим фактом розпочато службову перевірку. ДБР реєструє кримінальні провадження відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, а не чиїхось політичних уподобань», — iдеться в заяві Державного бюро.
 
У свою чергу, в «Європейській Солідарності» вже заявили, що не збираються просто так полишати цю історію, тому наполягатимуть на прозорому розслідуванні справ і не дозволять узяти гору реваншу проросійських сил в Україні. «Події останніх тижнів показали, що директор ДБР Роман Труба діє за вказівкою соратника Януковича — Андрія Портнова — та в інтересах Федеральної служби безпеки Російської Федерації.
 
Люстрація директора ДБР Романа Труби — це питання національної безпеки. За його керівництва Бюро перетворилося на інструмент переслідування опозиційних кандидатів у народні депутати, знищення волонтерського руху, дискредитації Збройних сил України», — наголосила лідер молодіжного крила партії «ЄС» Дінара Габібуллаєва.