На Черкащині в селі Цибулів відкрили відгодівельний комплекс для телят

17.07.2019
На Черкащині в селі Цибулів відкрили відгодівельний комплекс для телят

Комплекс із відгодівлі телят уже працює. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

На Черкащині, в селі Цибулів Монастирищенського району, відкрили відгодівельний комплекс для телят.  Діятиме він у тамтешньому сільськогосподарському обслуговуючому кооперативі «Бики Черкащини». Все це задля розвитку і стимулювання розведення великої рогатої худоби в селянських i фермерських господарствах.
 
Як розповіли у Черкаській облдержадміністрації, цей кооператив стане демонстраційним майданчиком та тренінговим центром для фермерів. Спочатку в комплексі зберуть до 500 телят, яких селяни сюди здаватимуть. Надалі збільшать їх кількість до 3 тисяч. Відгодівельний комплекс братиме на себе всі витрати з вирощування молодняка, причому, телята юридично залишатимуться у власності членів кооперативу.
 
Відкриття цього унікального майданчика стало можливим завдяки фінансуванню від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Підтримка аграрного і сільського розвитку» за сприяння Асоціації тваринників України.
 
За словами Ірини Паламар, голови цієї асоціації, такий проект — нова прогресивна модель підтримки вирощування великої рогатої худоби. Адже відтепер селяни матимуть реальний комплекс, куди здаватимуть на відгодівлю телят і отримуватимуть за це живі гроші, не проходячи через купу бюрократичних кіл.
 
Як зазначає начальник Черкаського обласного департаменту агропромислового розвитку Ігор Колодка, відгодівельний комплекс стане у нагоді особистим селянським та фермерським господарствам з промислової відгодівлі молодняка бичків та формування прозорих ринкових каналів їх збуту. Адже через застарілі норми реєстрації новонароджених телят та аби уникнути сплати податків на продаж молодняка ВРХ, у домашніх господарствах забивають телят у перші 14 днів. Це не дозволяє приватним господарствам отримувати прибуток з вирощування худоби.
 
«Механізм вирощування бичків на централізованому комплексі простий, ефективний і економічно вигідний. Така модель спільної відгодівлі ВРХ дозволить членам кооперативу максимально збільшити свою участь у державній програмі, яка компенсуватиме власникам телят по 2 тис. 500 грн на їх утримання до 13 місяців», — наголошує Ігор Колодка. І додає, що створення подібного відгодівельного комплексу допоможе й у вирішенні глобальної проблеми на рівні держави — зниження поголів’я ВРХ, яке спостерігається протягом останніх років.
 
«Сьогодні селянам невигідно відгодовувати бичків самотужки, це дуже затратно, тому вони забивають їх у молодому віці, здаючи на м’ясо. Допомога у відгодівлі сприятиме нарощенню поголів’я ВРХ у цілому в країні та збільшенню експорту української яловичини», — пояснює Ігор Колодка.