Сергій Горбатюк звинуватив ГПУ в блокуванні розслідування справ Майдану в регіонах

11:10, 09.07.2019
Сергій Горбатюк звинуватив ГПУ в блокуванні розслідування справ Майдану в регіонах

(фото: Уніан)

Після того, як Сергій Кізь прийшов на посаду начальника департаменту Генпрокуратури з організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних ДБР, робота щодо розслідування справ Майдану в регіонах була заблокована.
 
Про це в ефірі "Громадського" заявив керівник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.
 
"Фактично, це розслідування в областях на сьогоднішній день не здійснюється. Велика кількість кримінальних проваджень закрита і закрита безпідставно", - підкреслив він.
 
За його словами, до повноважень департаменту спецрозслідувань входило вивчення матеріалів цих проваджень і надання рекомендацій щодо них.
 
"Саме з приходом на посаду начальника департаменту того ж самого Кізя, вже фактично впродовж останніх півроку, така робота була заблокована. Тобто жодна постанова, незаконна на нашу думку, де було закрито кримінальне провадження в областях, не була скасована, жодні рекомендації щодо розслідування цих кримінальних проваджень не були виконані і зараз, останнім часом, нам взагалі перестали давати для вивчення ці кримінальні провадження", - зазначив Горбатюк.
 
Зауважимо, за даними Генпрокуратури, в січні-лютому 2014 року в Києві загинули 78 учасників Майдану, понад 200 отримали вогнепальні поранення, і близько 1 тисячі протестувальників дістали інші травми різного ступеня тяжкості.
 
Раніше Сергій Горбатюк звинуватив владу в недостатній підтримці слідства у справах Майдану.
 
У листопаді 2018 року Сергій Горбатюк повідомив, що більша частина з 4 тисяч 700 злочинів проти Майдану уже розслідувані, винними визнано 52 особи, винесено 9 вироків. Однак убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті.
 
8 грудня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко відзвітував про завершення експертизи щодо наказів розстрілювати Майдан, проте пізніше керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував цю заяву.