Гройсман погрожує Коболєву відставкою за позов проти Кабміну

17:58, 05.07.2019
Гройсман погрожує Коболєву відставкою за позов проти Кабміну

(фото: facebook.com / Володимир Гройсман)

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав членів уряду до наступного засідання Кабміну прийняти рішення про звільнення керівників держпідприємств, які судяться з урядом і не виконують ухвалених ним рішень.
 
Про це він заявив, коментуючи рішення Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив рішення Кабінету міністрів зобов'язати "Нафтогаз" направити на дивіденди 12,25 млрд грн, що становить 90% чистого прибутку за 2018 рік, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"Державна компанія проти держави - це нонсенс. Це вже не перший суд, яким "Нафтогаз" намагається поставити ультиматум державі. Якщо вони і далі будуть паразитувати на державних питаннях, я не буду це терпіти", - підкреслив прем'єр.
 
За словами Гройсмана, потрібно "поставити питання, що до середи вони повинні відкликати всі свої позови проти держави".
 
"Якщо вони цього не зроблять, я пропоную доручити міністерствам в координації з якими перебувають "Нафтогаз", "Турбоатом", ще якісь підприємства, внести пропозиції на середу про звільнення таких керівників", - додав він.
 
Як відомо, суд зупинив дію постанови Кабінету міністрів в частині, згідно з якою НАК "Нафтогаз України" повинна виплатити державі дивіденди в розмірі 90% від чистого прибутку за 2018 рік.
 
Іншим рішенням у тій самій справі від 25 червня Окружний адміністративний суд призупинив дію постанови Кабміну №364 щодо АТ "Укрнафта".
 
НАК "Нафтогаз України" і "Укрнафта" оскаржили постанову Кабінету міністрів про норматив відрахування чистого прибутку за 2018 рік і попросили суд об'єднати свої позови.
 
Суперечка між урядом і НАК розпочалась із того, що Гройсману не сподобались "захмарні" зарплати правління "Нафтогазу". Однак Гройсман заперечив конфлікт із главою НАК.
 
Пізніше наглядова рада НАКу вирішила все ж таки продовжити контракт із Коболєвим і встановити його місячний оклад у розмірі 2,08 млн гривень.
 
За словами Коболєва, призначати, звільняти, міняти зарплату, виписувати премії - це повноваження виключно Наглядової ради НАК.
 
 
Глава "Нафтогазу" Коболєв заявив, що не збирається звільнятися з посади. У той же час Коболєв заявив, що оголошення урядом конкурсу на посаду глави НАКсуперечить українському законодавству.
 
У результаті уряд ухвалив рішення про продовження контракту з правлінням НАК "Нафтогаз України" та його головою Андрієм Коболєвим.
 
При цьомк Кабінет міністрів вніс зміни до статуту НАК "Нафтогаз України", наділивши збори акціонерів повноваженнями на обрання і звільнення голови та членів правління без подання наглядової ради.
 
Коболєв заявив, що тема його зарплати отримала "політичне забарвлення" і пообіцяв до кінця року віддавати весь дохід на благодійність.