Вугілля з окупованого Донбасу Росія поставляє до 19 країн світу

19:06, 26.06.2019
Вугілля з окупованого Донбасу Росія поставляє до 19 країн світу

Половина палива, яке потрапляє з Донбасу в Росію, споживається підприємствами в Ростовській області (фото з відкритих джерел)

Росія поставляє 19 країнам світу антрацит, видобутий в окупованих районах Донецької і Луганської областей.
 
Про це повідомляє Liga.net із посиланням на дослідження "однієї з великих українських енергокомпаній".
 
Крім Польщі та Туреччини, які вже ставали фігурантами журналістських розслідувань, поставки йдуть до Грузії, Єгипту та Канади.
 
Європа і Туреччина - основні споживачі антрациту походженням з окупованого Донбасу.
 
Згідно з документом, Туреччина з березня 2017 по грудень 2018 купила майже 3 мільйони тонн вугілля цієї марки. Другою за обсягами виявилася Румунія - 1,02 мільйона тонн, третьою - Бельгія - 876 тисяч 990 тонн. За ними слідують Польща (333 тисячі 132 тонни) і Болгарія (129 тисяч 176 тонн).
 
Загальний обсяг поставок за звітний період оцінюється в 5,96 мільйона тонн.
 
За рахунок контрабанди окупанти фінансують терористичні ДНР і ЛНР. Фінансовий зв'язок, за даними розслідування The Washington Post, сторони підтримують через "банківську систему" іншої невизнаної "республіки" - Південної Осетії.
 
"Половина палива, яке потрапляє з Донбасу в Росію, споживається підприємствами в Ростовській області - основний споживач Новочеркаська ГРЕС (входить в структуру "Газпрому"), решта - йде на експорт до інших країн", - розповів журналістам співрозмовник у ДТЕК Ріната Ахметова.
 
Контрабандою видобутого вугілля в Росію займається структура бізнесмена-утікача Сергія Курченко - "Газ Альянс". Фірма - монополіст на своєму ринку.