Ситуація на Сході: напруга зростає по всій лінії фронту

25.06.2019
Напруга на передовій не спадає, натомість підсилюється по всій лінії фронту. Місяць тому статистика обстрілів коливалася в межах 5-10 за добу.
 
За минулі дві доби позиції наших захисників (у тому числі із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 152 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм) обстріляли 65 разів.
 
На Донецькому напрямку під вогнем ворога були населені пункти Павлопіль, Красногорівка, Гнутове, Новотроїцьке. Традиційно гаряче було поблизу Авдіївки, Водяного, Пісок, Мар’їнки, Старогнатівки, Лебединського, Широкиного, Опитного.
 
На Луганському напрямку противник обстрілював позиції наших захисників поблизу населених пунктів Шуми, Травневе, Новгородське, Щастя, Світлодарськ, Луганське, Кримське, Піщане, Зайцеве, Новоолександрівка.
 
Найскладніше довелося захисникам позицій поблизу Південного, Новолуганського, Майорська. 
 
На жаль, упродовж суботи-неділі, двоє військовослужбовців Збройних сил України загинули, 12 отримали поранення. 
 
Воїн 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила  підірвався на міні, перевіряючи місцевість у секторі відповідальності спостережного посту в районі Оленівки («сіра зона» у Волноваському районі Донецької області, неподалік від смт Новотроїцьке).
 
«Інтенсивний вогонь ворога унеможливив евакуацію тіла. Черговими вогневими засобами було відкрито вогонь у відповідь, противник зазнав втрат. Тривають заходи з повернення тіла загиблого воїна», — зазначили в штабі ввечері 22 червня.
Станом на 11.00 24 червня спроби евакуювати загиблого тривали.
 
У кулеметному бою під Авдіївкою на Донеччині поліг командир кулеметного відділення Володимир Бондаренко. 
 
На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. 
 
За даними розвідки, за ці дні двох окупантів було знищено та ще трьох поранено, знищено БПЛА противника та пошкоджено одну бронемашину. 

ДО РЕЧІ 

Загострення ситуації не відмінило візит військової делегації Євросоюзу на чолі з головою Військового комітету ЄС генералом Клаудіо Граціано в район проведення операції Об’єднаних сил. Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський ознайомив іноземних гостей із поточною безпековою ситуацією на фронті, продемонстрував матеріальні докази присутності російських військ на українському Донбасі та поінформував голову Військового комітету ЄС про хід гуманітарного розмінування у Донецькій та Луганській областях.
 
Крім того, командувач Об’єднаних сил обговорив із головою Військового комітету ЄС окремі питання процесу розведення сторін на Луганщині.