Із мрією про тризуб: за роки анексії понад 78 тисяч кримчан отримали українські закордонні паспорти на Херсонщині

25.06.2019
Із мрією про тризуб: за роки анексії понад 78 тисяч кримчан отримали українські закордонні паспорти на Херсонщині

Заповітна книжечка. (Фото з сайта pogliad.ua.)

Мешканці окупованого Росією Криму активно перетинають кордон з анексованою територією у Херсонській області з метою візиту до міграційної служби для отримання паспорта міжнародного зразка.
 
 
Як сказано у звіті управління Держміграційної служби на Херсонщині, за останні п’ять років кількість таких бажаючих їздити світом з українським документом становить 78 тисяч 395 осіб.
 
 
А от разом по Україні різні підрозділи Держміграційної служби видали біометричні закордонні паспорти України 140 тисячам мешканців анексованого півострова.
 
 
Найчастіше кримчани звертаються по допомогу до Дніпровського та Суворовського районних відділень міграційної служби у місті Херсон, а також до відділень Держміграції у Новотроїцькому та Каланчацькому районах, у Чаплинці та місті Генічеськ.
В окупованому Криму попит на українські документи шаленно зріс ще рік тому, коли Україна отримала безвізовий режим iз країнами Європи.
 
Чимало кримчан взялися відновлювати свої українські документи, геть забувши про їх показове знищення на хвилі ура-патріотизму.
 
Адже лише український закордонний паспорт відкриває для них можливість виїзду до ЄС та багатьох інших країн без віз. Нагадаємо, що Росія дозволяє подвійне громадянство, чим і користуються кримчани. Адже російські закордонні паспорти, видані у Криму, не визнаються ніде у світі, жодна країна навіть не приймає їх на візу.
 
Очільник МЗС Росії Сергій Лавров назвав це візовим геноцидом кримчан. А мешканці півострова встигли переконатися, що отримані паспорти з двоголовим орлом на палітурці — «токсичні». Адже в країнах Євросоюзу навідріз відмовляють приймати їх на тій підставі, що Крим перебуває під санкціями. Як стверджують фа­хівці, у номерах паспортів, навіть «магаданських» або «краснодарських», є особливі цифри, що позначають саме кримську приналежність.
 
Отже, щоб потрапити до омріяного «закордону», мешканці Криму мають отримати справжній російський закордонний паспорт — а для цього прописатися у РФ. Та чи багато набереться росіян, які погодяться надати «рідним та близьким» кримчанам таку послугу з реєстрації?
 
— У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб вирішили під час пропуску кримчан на материкову Україну питати в них про мету поїздки, — заявив перший заступник керівника МінТОТ Юсуф Куркчі. — Моніторинг на контрольних пунктах в’їзду-виїзду на адмінкордоні з Кримом дозволить нам більш ретельно проаналізувати ті проблеми, з якими звертаються та з якими стикаються мешканці окупованого Криму, та визначити тенденції.
 
За словами Юсуфа Куркчі, результати попереднього моніторингу свiдчать, що переважна більшість кримчан їде на територію материкової України з метою вирішення проблем із документами, чимало мешканців півострова бажають отримати медичні послуги та є певна категорія людей, поїздки яких пов’язані з отриманням освіти. І зовсім незначний відсоток туристів iз Криму перетинає адмінкордон для того, щоб потім поїхати далі — на відпочинок або в інших справах.