ПЦУ позбавила Філарета Київської єпархії й храмів

15:07, 24.06.2019
ПЦУ позбавила Філарета Київської єпархії й храмів

Синод Православної церкви України вирішив позбавити Філарета права управління Київською єпархією, а відповідно й контролю над місцевими храмами і монастирями.

 

Про це йдеться в заяві Синоду

 

Згідно з рішенням Священного Синоду, почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією.

 

Також Синод скасував попереднє рішення від лютого 2019 року і підпорядкував митрополиту Київському і всієї України Епіфанію безпосередньо всі парафіхї та монастирі Києва, які до 15 грудня 2018 року були підпорядковані УПЦ (КП). Таке рішення пояснюють «невиконанням почесним патріархом Філаретом у відведений Священним Синодом місячний термін попереднього рішення Синоду щодо подання на реєстрацію документів Київської єпархії... щодо прийняття їх у безпосереднє підпорядкування, як це і належить за канонічними правилами».

 

Визначити, що одноосібно скликане і проведене Почесним Патріархом Філаретом 20 червня 2019 р. у Володимирському соборі м. Києва зібрання запрошених ним осіб не мало жодних повноважень на ухвалення рішень, зокрема стосовно рішень Помісного Собору УПЦ Київського Патріархату (15 грудня 2018 р.), які відповідно до Статуту УПЦ КП відразу після підписання Президією Собору на чолі з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом вступили в дію.

 

Враховуючи зазначене, але також беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською Православною Церквою, констатувати, що Почесний Патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією.

 

Почесний Патріарх Філарет може через лист на ім’я Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, звернутися до Священного Синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища у Православній Церкві України.

 

Також Синод засвідчує, що Київський патріархат приєднався до ПЦУ в грудні 2018 року і скасувати це рішення неможливо.

 

"Ніякі рішення, розпорядження чи інші документи, видані від імені Української православної церкви Київського патріархату чи під іменем її статутних органів після юридичної реєстрації Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ) 30 січня 2019 року не мають канонічної та юридичної сили та є від початку недійсними і не підлягають виконанню", – зацитував архієпископ Євстратій рішення Синоду.

 

За словами представника духівництва, Філарет має право письмово звернутися до митрополита ПЦУ Епіфанія для оскарження рішення Священного Синоду.​

 

Також Стнод ПЦУ виключив зі складу єпископату Православної Церкви України Преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, та Преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії.

 

"Заборонені у священнослужінні архімандрит Андрій (Маруцак) та ієромонах Ілля (Зеленський) можуть письмово протягом одного місяця звернутися до Священного Синоду через подання прохання на ім’я Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, щодо розгляду їхніх справ", - йдеться в заяві ПЦУ.


Також синод постановив, що прийняття кліриками рукоположення у єпископський сан без обрання Священним Синодом Православної Церкви України є підставою для категоричної відмови у задоволенні їхніх можливих у майбутньому прохань бути прийнятими до складу єпископату Православної Церкви України.

 

 

Як повідомляла УМ, так званий помісний "собор Української православної церкви Київського патріархату" постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України.

 

Як відомо, у Соборі святої Софії в Києві, 15 грудня, відбувся Об'єднавчий собор, який де-факто створив незалежну від Москви Помісну церкву. Напередодні Собор УПЦ КП підтримав митрополита Епіфанія на пост голови Об'єднаної церкви.
 
 

Як відомо, патріарх Філарет заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення. Він також звинуватив Епіфанія в тому, що він нібито "влаштовує" Москву.

 
Філарет також заявляв, що через вкрай "рідкісне спілкування" його з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм "церква розділилася". 
 
У свою чергу предстоятель Помісної церкви митрополит Епіфаній заявив, що звинувачення у тому, що за ним хтось стоїть, а також те, що він намагався відправити на покій почесного патріарха Філарета, неправдиві.
 
Тим часом Філарет оголосив про рішення скликати собор Київського патріархату: "Томос ми не приймаємо, бо ми не знайли його змісту", - заявив він.
 
Водночас учасники синоду ПЦУ підтримали предстоятеля церкви митрополита Епіфанія. Проти виступив лише Філарет.
 
Напередодні ПЦУ пригрозила Філарету через скликання "собору УПЦ КП".
 
Митрополит Епіфаній заявив, що не може виконати умови, які йому поставив почесний патріарх Філарет, оскільки відповідні рішення були прийняті колегіально.