Випускники з окупованої території Донеччини та Луганщини зможуть вступати до вишів без ЗНО та іспитів

12.06.2019
Дітей, які не з власної волі опинилися за лінією розмежування, зараховуватимуть до вищих навчальних закладів за спрощеними правилами, запевняють в освітніх центрах «Донбас — Україна».
 
 
З нинішнього року абітурієнти, які виїжджають з ОРДЛО, можуть вступати до українських вишів без атестата, без ЗНО і навіть без паспорта. 
 
 
З початком нової вступної кампанії більше 40 освітніх центрів «Донбас — Україна» відкрили свої двері для нових абітурієнтів. Центри працюють при вищих навчальних закладах, коледжах, і профтехучилищах країни до кінця вересня і пропонують молоді з окупованих територій вступ до навчальних закладів за спрощеною процедурою.
 
Для цього не потрібен ні український паспорт, ні атестат, а власне процедура подачі документів займе не більше трьох днів. Для абітурієнтів розробили покрокову інструкцію: достатньо просто зайти на сайт МОН, щоб її знайти. Вся інформація про умови вступу є в поїздах і автобусах, а також на всіх пунктах пропуску.
 
«Можна через освітні центри «Донбас — Україна» вступати без ЗНО або, якщо ви вже здали ЗНО і у вас низький бал, можете вибирати — принести сертифікат або перездати іспити. Це — перша особливість.
 
Друге — всі списки абітурієнтів iз непідконтрольних територій і уздовж лінії зіткнення шифруються, у відкритих джерелах їх годі й шукати. Третя особливість — цією спрощеною системою можна скористатися і у вересні», — пояснила особливості вступної кампанії-2019 для радіо «Свобода» виконавчий директор громадської організації Фонд «Вiдкрита політика» Ірина Жданова.
 
З’явилися зміни в термінах подачі заяв і в роботі освітніх центрів. Якщо діти хочуть вступити на бюджетну форму навчання, вони повинні встигнути подати заяву через освітній центр до 22 липня і до 25-го скласти іспити та взяти участь у конкурсному відборі на місця державного замовлення.
 
Або до 26 вересня вступити на контракт, а одразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет, якщо абітурієнт не встигне подати документи вчасно. Це — одне з нововведень нинішньої вступної кампанії.
 
Обов’язковими предметами при вступі лишаються українська мова та історія України. Третій предмет абітурієнт вибирає сам, відповідно до профілю навчального закладу.
 
Що ж стосується відсутніх документів українського зразка, то цю турботу перекладено на ВНЗ, який візьметься їх оформляти після зарахування студента. Протягом останніх чотирьох років центри «Донбас — Україна» допомогу вже отримало понад чотири тисячі випускників. 
 
Тим часом сім вишів Маріуполя, що беруть участь у програмі «Донбас — Україна», теж почали прийом абітурієнтів. У деяких iз них, крім усіх пільг під час вступу, збільшено кількість бюджетних місць. Місту, як і раніше, потрібні кваліфіковані вчителі, юристи та лікарі.