«Не чіпайте мою сім’ю»: президент Молдови Ігор Додон повідомив про шантаж і погрози

12.06.2019
Президент Молдови Ігор Додон повідомив, що скасував підписаний в неділю Павлом Філіпом, якого Конституційний суд країни призначив в.о. президента, указ про розпуск парламенту.
 
Про це повідомляє молдовське видання Newsmaker.
 
«Я консультувався з фракціями, що указ про розпуск (парламенту) Філіпа не відповідає Конституції. Сьогодні я підписав декрет про його скасування», — розповів Додон на брифінгу після засідання Ради безпеки.
 
Водночас Ігор Додон заявив, що має інформацію про можливість свого фізичного усунення. За словами президента Молдови, довірена особа повідомила, що його замовили «дагестанцям через одеське угруповання».
 
«Ось бачите, як працює Демократична партія в Молдові», — сказав Додон.
 
Також він розповів журналістам, що постійно отримував погрози на свою адресу та своєї родини.
 
«Плахотнюк хоче позбутися Додона. Вони хотіли б мене арештувати, але без двох третіх голосів депутатів не мають права позбавити мене імунітету. Тому вони намагаються шантажувати мене і мою родину, я отримую повідомлення з погрозами, що арештують моїх рідних, якщо я не втечу з країни. Ще вони можуть зробити спробу ліквідувати мене фізично», — цитує Додона Newsmaker.
 
Президент через журналістів звернувся до свого опонента: «Не зачіпайте мою сім’ю, пане Плахотнюк, я вам цього не вибачу». Після цієї заяви служба охорони президента повідомила, що надійно охороняє головну особу в державі, і пану Додону нічого не загрожує.
 
«Я знаю, з ким ми маємо справу і закликаю громадян перейти на бік законної влади, — звернувся Ігор Додон уже до своїх співвітчизників. — Не піддавайтеся на провокації, не виходьте на вулицю, декларуйте підтримку законної влади. Поки що цього достатньо».
 
Президент Молдови додав, що мав зустріч із послами і представниками дипмісій у Кишиневі, з якими обговорив ситуацію в країні. За його словами, вони визнають новий уряд Маї Санду і схвалюють коаліцію ПСРМ і ACUM. «Тепер у нас є три варіанти розвитку подій. Перший: мирна передача влади уряду Санду і початок роботи держорганів. Ми — за цей сценарій. Але ДПМ, напевно, намагатиметься організувати дострокові вибори. Є ще третій сценарій — демократи спробують дестабілізувати ситуацію в країні аж до кровопролиття», — вважає Додон. 
 
Нагадаємо, проросійська Соцпартія та проєвропейський блок ACUM створили коаліцію та обрали нового прем’єр-міністра. Конституційний суд Молдови, підконтрольний Демократичній партії (якою керує олігарх і «сірий кардинал» країни Влад Плахотнюк), визнав усі рішення нового скликання парламенту нелегітимними, усунув з посади президента Ігоря Додона, а також ухвалив рішення про розпуск парламенту і проведення нових виборів 6 верес­ня. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Віце-прем’єр РФ Дмитрій Козак, який є спецпредставником президента Путіна з питань співпраці з Молдовою, заявив, що молдовський олігарх, лідер Демократичної партії Влад Плахотнюк запропонував проросійській Партії соціалістів створити спільну коаліцію і, зокрема, врегулювати придністровський конфлікт шляхом федералізації Молдови. Про це повідомляє «Коммєрсант».
 
Як стверджує Козак, 3 червня наприкінці зустрічі з представниками Демократичної партії Плахотнюк у присутності своїх соратників у конверті передав пропозиції про умови створення коаліції з Партією соціалістів.
 
«Ознайомившись зі змістом конверта, ми з подивом побачили пропозиції відверто антиросійської Демпартії про радикальну зміну зовнішньополітичного курсу Молдови з переорієнтацією на Росію і про врегулювання придністровського конфлікту на основі федералізації Молдови», — сказав Козак.
 
Представник РФ запевняє, що тему врегулювання придністровського конфлікту і федералізації Молдови Москва ні з ким iз політичних партій не обговорювала.