Генпрокуратура підозрює Ющенка в сприянні Януковичу у справі Межигір'я

12:18, 06.06.2019
Генпрокуратура підозрює Ющенка в сприянні Януковичу у справі Межигір'я

Генеральна прокуратура заявляє, що екс-президент Віктор Ющенко підозрюється в розтраті майна на загальну суму 540 мільйонів гривень.
 
Він нібито допоміг Януковичу вивести з приватної власності і присвоїти Межигір'я.
 
Водночас представник Віктора Ющенка Віталій Наум назвав підозру абсурдом.
 
Він вважає, що з цього вийде "черговий пшик", як і з багатьох гучних справ останніх років, які закінчились практично нічим.
 
Як повідомила речник генерального прокурора Лариса Сарган "Українській правді", підозру Ющенку надіслали 25 травня.
 
Мова йде про кримінальне провадження від 25 грудня 2015 року.
 
"У ході цього розслідування було складене письмове повідомлення про підозру, де вказано, що Ющенко, діючи за попередньою змовою з групою осіб шляхом зловживання своїм службовим становищем, заволодів державним майном - комплексом будівель та споруд урочища Межигір’я та будинком у селі Нові Петрівці, земельними ділянками, на яких він розташований. І все це загальною вартістю 540 мільйонів гривень. Все це кваліфікується за ч.5 ст.191 ККУ", - сказала Сарган.
 
Справа стосується механізму виведення з державної власності у 2007 році резиденції "Межигір’я", пише "Радіо Свобода".
 
Слідство вважає, що Ющенко у змові з Віктором Януковичем перевів "Межигір’я" з підпорядкування Державному управлінню справами до сфери відповідальності Кабінету міністрів. Уряд після цього передав резиденцію до статуту держпідприємства "Надра України", яке вивело "Межигір’я" з державної власності на користь фіктивної донецької фірми.
 
Фотографію частини документа з підписом Ющенка біля надрукованого тексту "Підозрюваний" навела у Facebook колишня речниця прокуратури Києва Олена Яхно. Час вручення повідомлення про підозру - 11:50 4 червня.
 

Водночас адвокат Ющенка Віталій Наум повідомив у коментарі "ВВС News Україна", що Ющенко та його адвокати готові доводити у суді невинуватість екс-президента.
 
"Готові постати перед судом і доводити свою повну невинуватість. Люді, які мають хоч найменше розуміння подій в Україні у той час, розуміють, що ця справа - абсурд", - сказав пан Наум.
 
Він підтвердив, що підозру Віктору Ющенку оголосили 4 червня.
 
Ющенко, за його словами, не ховається і перебуває в Києві. У четвер пізніше він має намір пояснити журналістам свою позицію.
 
Адвокат відмовився розповідати про справу щодо Межигір'я в деталях, тільки додав, що за весь час роботи адвокатом "такої ахінеї, як ця підозра, ще не читав".
 
Пан Наум вважає, що вийде "черговий пшик", як і з багатьох гучних справ останніх років, які закінчились практично нічим.
 
Відомо, що резиденція "Межигір'я" перебувала у власності Державного управління власності. Згодом, після передачі у ланцюгу ще кількох державних та приватних компаній, вона стала власністю Віктора Януковича, де він облаштував свою резиденцію.
 
Виведення резиденції з державної власності могло відбутись у 2007 році. На той час Віктор Ющенко був президентом країни, а Віктор Янукович - прем'єр-міністром.
 
Між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем у той час був тривалий політичний конфлікт, який закінчився дочасними виборами до парламенту осені 2007 року.
 
"Тому звинувачення у бік Ющенка у цій справі такі ж абсурдні, якби стверджували, що Дмитро Ярош уклав якийсь меморандум про співпрацю з Володимиром Путіним", - стверджує захисник Віктора Ющенка.
 
Скандальний депутат Сергій Лещенко, який у 2007 році писав низку розслідувань щодо резиденції Межигір'я, стверджує, що обвинувачення генпрокуратури у бік Ющенка правдиві.
 
Він твердить, що Ющенко з Януковичем дійсно це зробили, перевівши Межигір'я з ДУС у сферу відповідальності Кабміну, який передав резиденцію держпідприємству "Надра України".
 
А вже воно, за словами депутата, вивело її з державної власності на користь фіктивної донецької фірми.
 
"Після цього Янукович почав будувати в Межигір'ї свій персональний рай", - написав у Фейсбуку Лещенко.
 
Як відомо, після втечі Януковича з України в лютому 2014 року територія "Межигірʼя" стала національним парком і музеєм корупції, де щорічно бувають мільйони українців та іноземців. Нині в резиденції відбуваються екскурсії й громадські заходи, знімаються фільми. Будівлями і зоокуточком "Межигір’я" опікуються волонтери, які збирають на це кошти з відвідувачів.
 
Наприкінці травня ТОВ "Скомпані" стало переможцем конкурсу на право управління заарештованою резиденцією колишнього президента Віктора Януковича "Межигір’я".
 
Як писала "УМ", Янукович має в Росії державну охорону та нове Межигір'я.