ПриватБанк підозрює Коломойського у відмиванні $470 млрд

15:23, 05.06.2019
ПриватБанк підозрює Коломойського у відмиванні $470 млрд

У нещодавно поданому позові ПриватБанку проти колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова до США, банк звинувачує олігархів у відмиванні 470 мільярдів доларів через кіпрські компанії — сума, еквівалентна двом ВВП Кіпру.

 

Про це повідомляє Громадське із посиланням на матеріал американського центру Atlantic Council, в розпорядженні якого опинився текст позовної заяви. 

 

Так, відповідно до позову, у 2006-2016 роках загальна сума наданих ПриватБанком кредитів кіпрським компаніям, за допомогою яких власники банку відмивали кошти, склала 470 мільярдів доларів.

 

У разі, якщо юристи ПриватБанку доведуть цю суму у суді, це буде найбільший у світовій історії кейс з відмивання грошей однією групою осіб.

 

У Atlantic Council повідомляють, що схема відмивання коштів через ПриватБанк була занадто простою: гроші з банку переводилися до його дочірнього банку на Кіпрі. Звідти — юридичним компаніям, які надалі ці кошти інвестували у купівлю нерухомості та низки компаній у США. Зокрема, відповідно до позову, колишні власники банку стали найбільшими власниками нерухомості у місті Клівленд, штат Огайо.

 

Окрім цього, Коломойський та Боголюбов, за посередництва своїх американських компаній, придбали у США низку металургійних заводів, які розташовані у різних штатах.

 

ПриватБанк у позові звинувачує своїх колишніх власників у привласненні «мільярдів доларів у ПриватБанку та відмиванні мільйонів доларів у США».

 

Як повідомляла УМ, державний "Приватбанк" подав позов до Канцелярського суду штату Делавер до колишнього власника фінансової установи Ігоря Коломойського.