Матіос: Суд дозволив заарештувати 15 військових РФ за агресію біля Керченської протоки

09:28, 26.05.2019
Матіос: Суд дозволив заарештувати 15 військових РФ за агресію біля Керченської протоки

Суд дозволив затримати 15 військових РФ у рамках кримінальної справи щодо захоплення Росією 24 українських моряків біля Керченської протоки.

 

Про це повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

 

"матеріали розслідування СБУ та військової прокуратури інциденту в Керченській протоці стали основою українського позову до Міжнародного трибуналу ООН, який 25.05.2019 зобов’язав РФ повернути кораблі та негайно випустити українських моряків", - написав він, додавши інфографіку про результати роботи прокуратури у провадженні щодо захоплення українських моряків.

 

 

 

Згідно з інформацією, у справі повідомлено про підозру військовослужбовцям РФ та судом надано дозвіл на затримання чотирьох генералів, адміралів РФ, дев’ятьох офіцерів і двох рядових російських військовослужбовців.

 

Також прокуратура оцінила вартість захопленого майна у 260 млн.грн.

 

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал зобов’язав Росію звільнити українських моряків.

 

Україна очікує від РФ швидкого виконання наказу трибуналу щодо звільнення моряків.

 

25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
17 квітня суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам.
 
Водночас Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків.