Петро Порошенко про справу ДБР проти нього: скарги йдуть від ворогів України

07:49, 23.05.2019
Петро Порошенко про справу ДБР проти нього: скарги йдуть від ворогів України

Петро Порошенко (фото: "РБК-Україна")

Колишній президент Петро Порошенко вважає, що справа Державного бюро розслідувань, відкрита щодо нього, є спробою перекласти відповідальність з Росії на нього.
 
Про це він сказав під час спілкування із журналістами на Книжковому арсеналі в Києві.
 
Напередодні ДБР відкрило справу на Порошенка за заявою юриста Януковича Андрія Портнова, який звинувачує п'ятого президента у державній зраді і перевищенні судових повноважень у зв'язку з нападом в Азові.
 
"Я оцінюю, що це є ознака початку парламентської виборчої кампанії. Друге - я дуже уважно стежу за тими звинуваченнями, які йдуть не від моїх ворогів, а від ворогів України. Коли подається заява в слідчі органи на те, що українські військові кораблі, які йшли обороняти Азовське узбережжя Маріуполя в рамках рутинної ротації, це є провокацією проти Росії, і це спроба перекласти відповідальність зі сторони країни-агресора... і зараз п'ята колона намагається перекласти це на владу України. Хочу настояти, що я готовий відповідати за це і ми цього не дозволимо зробити", - заявив Порошенко.
 
"Коли інший "політичний діяч з п'ятої колони" пише про те, що потрібно звинуватити Порошенка в тому, що він нібито тиснув незрозуміло на кого або на всіх для того, щоб Україна отримала Томос - я готовий і за це відповідати. Вважаю, це був правильний, рішучий крок", - додав він.
 
Окрім того, екс-президент прокоментував звинувачення нібито в незаконних наказах для ЗСУ і підписання "мовного закону".
 
"Коли намагаються звинуватити в тому, що у 2014 році, після десятиденного режиму одностороннього припинення вогню, по наших військах вели вогонь з усіх засобів, включаючи стрілецьку зброю, артилерію, міномети, і я тоді віддав наказ на контрнаступ... У результаті цього контрнаступу ми звільнили 2/3 окупованого Донбасу, і це був злочин проти України - я готовий нести відповідальність за цей "злочин", - сказав він.
 
"Наступні плани? Вони збираються притягти мене до відповідальності за підписання закону про мову. Я теж готовий за це нести відповідальність. Кримінальна справа по Керченській протоці - це атака на армію, кримінальна справа за Томос - це атака на віру, кримінальна справа по закону про мову - це атака на мову. Усе чітко за програмою, але нічого в них не вийде", - сказав Порошенко.
 
Нагадаємо, Антикорупційна прокуратура відкрила справу на Порошенка за заявою колишнього народного депутата Дмитра Крючкова, якого підозрюють у розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго".