Українські регбісти здобули перепустку до другого за силою дивізіону Європи

21.05.2019
Українські регбісти здобули перепустку до другого за силою дивізіону Європи

Разом із перемогою над командою Швеції українські регбісти здобули й перепустку до дивізіону «Трофі». (Фото: dumskaya.net)

Здобувши вольову перемогу над шведами у заключному поєдинку «північної» конференції в третій за силою регбійній лізі Європи, збірна України не тільки виборола звання переможця «пульки», а й, неочікувано, напряму кваліфікувалася до наступного за рейтингом дивізіону. Згідно з регламентом, з третьої до другої за силою ліги європейського регбі-15 мала «піднятися» лише одна команда, і її ім’я мало б визначитися в дуелі двох збірних — переможниць «північної» й «південної» конференції Д-ІІІ.
 
Утім після тріумфального завершення свого протистояння зі шведами до України надійшла звістка про те, що найсильніший національний колектив «півдня» — регбісти Мальти — відмовилися від стикового поєдинку з українськими опонентами, відтак «синьо-жовті», оминувши вирішальний раунд кваліфікаційного відбору, на наступний сезон отримали статус учасника дивізіону «Трофі».
 
«Нам «кров із носа» потрібна була перемога, і ми її отримали. Вийшов дуже напружений матч зі шведами. Когось персонально виділяти не буду, сьогодні всі на полі старалися й, у підсумку, досягли потрібного результату», — відзначив головний тренер збірної України Валерій Кочанов.
 
В Одесі, де змагається титулований регбійний клуб «Кредо-63», «синьо-жовті» в особі 2,5 тисячі уболівальників мали відчутну підтримку, котра, не виключено, відіграла вирішальну роль у процесі визначення переможця.
 
Вийшло так, що саме в очному протистоянні шведських та українських регбістів визначалася доля першого місця. Що цікаво, до візиту в Одесу скандинави не мали в своєму пасиві жодної поразки. Загалом, у вирішальному матчі Швецію влаштовувала навіть поразка з мінімальною різницею — сім та менше очок, за що в регбі нараховуються додаткові бонуси, котрих навіть у разі невдачі їм би вистачило для підсумкового успіху.
 
Тож, маючи на своїх плечах менший від господарів психологічний тягар, гості вдаліше провели стартовий відрізок поєдинку й повели у рахунку. Так само перевагою в рахунку володіли шведи й у другій частині протистояння. Проте вдалий вихід на заміну Валентина Литвиненка якоюсь мірою став переломним у матчі. За рахунку 13:14 на користь гостей йому за масованої підтримки партнерів вдалася залікова спроба вартістю в п’ять пунктів. Після цього епізоду, отримавши структурну пробоїну та зазнавши психологічного «нокдауну», шведські регбісти оговтатися не змогли. Натомість «синьо-жовті» сповна скористалися розгубленим станом опонента й провели ще одну вдалу атаку, заробивши необхідні для підсумкового тріумфу додаткові бали — 23:14.
 
Наставник збірної України зізнався, що в заключні хвилини він неабияк хвилювався як ніколи раніше. «Коли все закінчилося, не витримав і розплакався. Але емоції емоціями, а ми здобули перемогу, й у цьому успіху заслуга кожного з моїх підопічних. Уся команда продемонструвала бійцівський дух, величезне бажання й волю до перемоги», — наголосив Валерій Кочанов.
 
Додамо, що на шляху до перемоги в своєму дивізіоні «синьо-жовті», окрім шведів, здолали команди Угорщини (48:24) та Люксембургу (24:13), при цьо­му несподівано програли збірній Молдови (13:17).