1000-річчя правління Ярослава Мудрого стало темою Днів Європи в Києві

21.05.2019
1000-річчя правління Ярослава Мудрого стало темою Днів Європи в Києві

Вистава про онуку Ярослава, французьку принцесу, яка стала німецькою святою, «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха», зібрала аншлаг на площі між двома соборами (Фото: vechirniy.kyiv.ua)

Голова представництва Євросоюзу в Україні Х’юґ Мінгареллі офіційно відкрив у Києві заходи, приурочені до Дня Європи.
 
«Для мене велика честь сьогодні брати участь у цьому заході в день відкритих дверей біля Консультативної місії ЄС. Вважаю такий захід дуже корисним і важливим для того, щоб донести до людей, що таке Євросоюз і яким чином ми підтримуємо цей перехідний період для України», — сказав європейський дипломат.
 
Це свято відзначається в нашій країні на державному рівні з 2003 року згідно з указом Президента «Про День Європи» кожної третьої суботи травня.
 
Прикметно, що Україна — єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається це свято. Цього року його темою обрали 1000-річчя з початку правління Великого князя Київської Русі-України Ярослава Мудрого. Його доньки, королеви країн Європи, символізували експозиції європейських країн на Михайлівській площі.
 
Так, кияни та гості столиці могли завітати на культурні острівці Північної Європи (Данія, Фінляндія, Швеція, Латвія, Литва, Естонія), Західної Європи (Австрія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція), Східної та Південної Європи (Польща, Україна, Чехія, Словаччина, Чорногорія, Угорщина, Кіпр, Словенія, Хорватія), Північно-Західної Європи (Велика Британія).
 
Посольства цих держав представляли інформацію про свої країни, а на головній сцені виступали творчі колективи різних країн.
 
Серед знакових заходів — просвітницький проект «Ренесанс Острозької академії в європейському контексті», який демонстрував нерозривність європейських гуманітарних традицій з українськими.
 
А Moto Open Fest розпочався автопробігом від Хрещатика до острова Муромець і продовжився рок-концертом. Хедлайнером цього року був  британський рок-гурт Nazareth. А на Контрактовій площі на Подолі 17 та 19 травня проходив Національно-культурний фестиваль «Київ Клезмер Фест», присвячений впливу жанрової музики на європейські музичні сцени.
 
Оскільки День Європи в цьому році проводився в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу у 1944 році, то о 12-й годині на Михайлівській площі пройшла хвилина мовчання.