Підозрюваний у співпраці з ФСБ чиновник з Харкова мав у комп'ютері приховану програму

21.05.2019
До слідчого ізолятора СБУ колишній заступник Департаменту молоді та спорту міськради Харкова Семен Хмельницький потрапив кілька місяців тому. Як «УМ» вже повідомляла, йому висунули підозру щодо співпраці з агентами ФСБ. Подальше слідство з’ясувало нові докази причетності чиновника до цього злочину.
 
Зокрема стало відомо, що бєлгородські куратори передали йому комп’ютер зi спеціальною прихованою програмою, яка дозволяла відстежувати кожен крок завербованого фактично в режимі онлайн. Фахівець із кібербезпеки Андрій Євгеньєв в інтерв’ю ТСН запевнив, що куратор Хмельницького полковник ФСБ Ушаков мав змогу буквально підглядати за своїм агентом цілодобово.
 
 
Сам Хмельницький і далі спростовує висунуті йому звинувачення. А відео, зняті співробітниками СБУ у Бєлгороді та в одному з міст ЄС, де він зустрічається і веде переговори з російським офіцером, коментує з певною часткою безпосередності. Мовляв, і гадки тоді не мав, що Ушаков є співробітником спецслужб країни-агресора.
 
«Я займався громадською діяльністю, їздив у справах до Росії, а про те, що знайомий виявився агентом ФСБ, дізнався лише під час обшуку», — запевняє він, не шкодуючи метафор. — Це немов ти зустрічаєшся з дівчиною, а потім тобі кажуть, що це мужик, схоже, так».
 
Утiм у СБУ переконані, що Семен Хмельницький був не лише рядовим інформатором, а й фахівцем, якого росіяни готували до ролі агента впливу. Завербовані для такої роботи кадри наразі переслідують дві мети.
 
З одного боку, вони сприяють створенню молодіжних рухів, що палко симпатизують Росії. А з іншого — провокують різні ситуації, які візуально доводять європейцям факт розквіту в Україні нацизму.
 
Тож не виключено, що історія з харківським волонтерським наметом, яка вже розколола громаду на два ворожi табори, — результат чітко спланованої провокації.
 
За останні півроку це вже другий чиновник Харкова, якому висунули підозру у співпраці з російськими спецслужбами. У вересні планувався арешт голови Холодногірської райдержадміністрації і депутата міськради від партії «Відродження» Максима Мусєєва, але той втік за кордон.