Повернення проспекта Жукова: в Харкові намагалися спалити намет активістів

21.05.2019
У ніч із неділі на понеділок замалим не згорів знаменитий волонтерський намет на харківському майдані Свободи, який уже більше тижня намагається демонтувати мерія.
 
«Підпалили приблизно о пів на п’яту, коли всі були втомлені, тому що вже ранок, — повідомив активіст Борис Редін. — Слава Богу, з людей ніхто не постраждав. Загасили вогонь своїми силами разом із черговими поліцейськими. Згоріло приблизно 30 відсотків фасаду, частина даху і частина напису «Все для перемоги». Але металеві конструкції вціліли, тому будемо відновлювати намет».
 
 
Наразі активісти вже подали заяву до поліції та розпочали збір коштів на реставрацію пошкоджених фрагментів. Шукають через соціальні мережі також свідків підпалу або водіїв, відеореєстратори яких могли зафіксувати момент злочину.
 
За попередніми даними, зловмисники кинули вогонь під двері. Тож якби поліцейські вчасно не помітили полум’я, найвірогідніше, постраждали б вартові, які перебували всередині намету і, вочевидь, заснули під ранок.
 
Як УМ уже повідомляла, війна за волонтерський намет почалася тиждень тому після рішення мерії про його демонтаж.
 
У відповідь патріоти Харкова організували низку гучних акцій протесту, але чиновники не здалися й у звичній для себе манері пригнали на майдан комунальну техніку, пояснивши такий крок необхідністю відремонтувати у цьому місці підземні комунікації.
 
Захисники намету одразу почали збір підписів серед громадян, які розцінили дії мерії як повзучий проросійський реванш старої системи.
 
Зрештою, Юридичний департамент міськвиконкому подав позов до суду з проханням заборонити активістам проводити зібрання «з використанням намету на майдані Свободи».
 
І це при тому, що в опонентів мерії вже є дозвіл на дану акцію, термін дії якої завершиться лише наприкінці року.
 
У конфлікті розбирався Харківський окружний адміністративний суд. Рішення було винесене пізно вночі 18 травня.
 
«Перевіривши юридичну і фактичну обґрунтованість доводів сторін, суд дійшов висновку, що мотивація і докази, на які посилається позивач, не дають суду підстав для встановлення висновків про обґрунтованість позову. Отже, в задоволенні позову слід відмовити», — йдеться в рішенні, винесеному суддею Владиславом Єгупенком.
 
З таким вердиктом чиновники не погодилися і вже подали зустрічну апеляцію. Тобто намет підпалили ще до того, як справа про мітинг з його використанням пройде усі стадії розгляду на рівні судів.
 
Факт підпалу прокоментували в облдержадміністрації.
 
«Обставини пожежі, що сталась сьогодні в центрі міста, мають бути з’ясовані в найкоротший термін, — сказала голова ХОДА Юлія Світлична. — Розраховую, що харківські правоохоронці приділять пильну увагу цій ситуації». У свою чергу, один iз лідерів харківського Євромайдану Володимир Чистілін не виключає, що у такий спосіб «Геннадій Кернес навмисно дестабілізує ситуацію у Харкові».
 
Таким коментарем він відреагував на нічну пожежу в наметі.