Віце-канцлер Австрії йде у відставку через відеозапис із росіянкою

16:58, 18.05.2019
Віце-канцлер Австрії йде у відставку через відеозапис із росіянкою

Віце-канцлер Австрії та глава правої Партії свободи Хайнц-Крістіан Штрахе оголосив про відставку. Причиною став відеозапис, на якому він веде переговори з невідомою росіянкою, пише BBC

 

На відеозаписі, зробленому прихованою камерою, яку днем раніше опублікували німецькі видання Suddeutsche Zeitung і Spiegel, Штрахе і його помічник Йоханн Гуденус на віллі, ймовірно на іспанському острові Ібіца, ведуть переговори з жінкою — припускають, що племінницею неназваного російського олігарха.

 

Обоє політиків курять, випивають та розслабляються на диванах.

 

На записі жінка заявляє про бажання купити половину акцій впливового австрійського таблоїда Kronen Zeitung.

 

Штрахе своєю чергою пропонує зробити в газеті перестановки, аби вона допомогла Партії свободи під час передвиборної кампанії. Йдеться про парламентські вибори, що пройшли восени 2017 року. Розмова, ймовірно, відбувся в липні того ж року.

 

Політик також натякнув на можливість організувати потенційно незаконну систему пожертвувань для своєї партії.

 

Після початку скандалу канцлер Австрії Себастьян Курц виключив можливість продовження роботи зі Штрахе, повідомляло агентство Reuters з посиланням на джерела.

 

Австрійські ЗМІ також повідомляли, що Курц вирішив не продовжувати коаліцію з Партією свободи й оголосити нові вибори.

 

Офіційних коментарів канцлер поки не давав. Очікується, що він виступить з окремою заявою в суботу.

 

Пан Штрах заявив, що на посаді його замінить міністр транспорту Норберт Хофер.

 

Він сказав, що його дії були "дурними" і "безвідповідальними" і він йде з посади, аби уникнути подальшої шкоди для уряду.

 

Хайнц-Крістіан Штрахе стверджував, що став "жертвою цілеспрямованої політичної атаки", яка використовувала незаконні засоби.

 

Біля офісу канцлера Австрії зібрався мітинг, сотні людей вимагають дострокових виборів, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Süddeutsche Zeitung.

 

 

Повідомляється, що на площі перед канцелярією прибуває все більше і більше людей. Багато учасників акції тримають прапори ЄС, символіку антифашистів.

 

Учасники акції скандують гасла з вимогою нових виборів, деякі тримають червоні картки, які вони показують уряду.

 

 

На одному з плакатів написано "Себастьяне, твій уряд – твоя відповідальність", також є плакати з написами російською "До свидания!".

 

За даними поліції, в акції белуть участь до 5 тисяч осіб.

 

Активісти почали збиратися на площі з самого ранку, вони вимагали відставки віце-канцлера Гайнца Крістіана Штрахе через скандальне відео з "багатою росіянкою".