Екс-голова Конституційного суду Станіслав Шевчук хоче оскаржити своє звільнення

19:20, 17.05.2019
Екс-голова Конституційного суду Станіслав Шевчук хоче оскаржити своє звільнення

Станіслав Шевчук (фото: facebook.com)

Екс-голова Конституційного Суду Станіслав Шевчук буде в суді оскаржувати рішення про звільнення його з посади судді.
 
Про це він сказав в інтерв’ю "Українській правді".
 
Екс-суддя зазначив, що своє звільнення "так просто не залишить", і переконанний, що суд поновить його на посаді.
 
"Вперше в історії КС виявилося, що можна і потрібно звільняти суддю по надуманих звинуваченнях, зміст яких він не знає", - обурюється Шевчук.
 
Він стверджує, що всі претензії комісії з етики стосувались його дій як голови суду, але звільнили його як суддю.
 
"Хоча як до судді немає жодної вимоги чи звинувачення", - наполягає колишній очільник КС.
 
Шевчук пояснив, що інші судді не мали можливості звільнити його з посади голови суду, бо закон не передбачає такої процедури. Голова КС може лише самостійно написати заяву про звільнення, але Шевчук відмовився це робити.
 
"Тому вони (судді КС, - ред.) пішли по такому дуже брутальному шляху - звільнили мене як суддю. Але ж ви розумієте, суддя і голова суду - це різні статуси і різні процедури, які неможливо змішувати", - зазначив Шевчук.
 
Він назвав рішення своїх колег "кричущим випадком", спричиненим нібито необхідністю "терміново звільнити голову", і порівняв його із "рейдерським захопленням на початку 90-х".
 
Екс-очільник суду каже, що судді, які позбавили його посади, "зухвало порушили закон і регламент". Мовляв, призначати засідання і формувати порядок денний має саме голова.
 
 
 
"Проте мій заступник Тупицький (Олександр Тупицький, - ред.) незаконно перебрав на себе мої повноваження та почав головувати", - каже Шевчук.
 
Він сам не брав участі в засіданні, яке вважав незаконним.
 
Крім того, Шевчук каже, що суд мав спочатку ухвалити звернення до Постійної Комісії з питань регламенту та етики щодо порушень у діях голови суду.
 
"Цього теж ніколи не було. Комісія зібралася самостійно, без жодного звернення, і проголосувала", - наполягає звільненний екс-очільник суду.
 
Водночас, він вважає, що звільнення - це питання не лише його особистого конфлікту з колегами.
 
"Я не хочу називати прізвища, але тут об’єдналися інтереси декількох фракцій, для яких був неприйнятний мій світогляд. Вони хотіли на мене впливати, щоб я був підконтрольний, формував порядок денний відповідно до їхніх побажань і таке інше", - каже Шевчук.
 
За його словами, з ним нібито неодноразово намагався зустрітись один із найближчих соратників президента Петра Порошенка, депутат Олександр Грановський.
 
 
 
"Накопичувалася втома від мене, що я занадто незалежний. Я відмовився входити до "команди" і тому став незручним… Пану Олексію Філатову я пояснив, що я як Голова Суду не збираюсь сидіти у його приймальні", - стверджує колишній суддя.
 
Також Шевчук вважає, що Наталія Шаптала, яка замінила його на посаді, була "компромісною фігурою".
 
"Однозначно це була компромісна фігура, під яку знайшлися голоси. Бо треба ж голоси суддів. Тих самих суддів, що звільнили мене", - зазначив Шевчук.
 
Екс-голова суду стверджує, що Шапталу "підтримувала певна група суддів за фракційним принципом".
 
Шевчук не став відповідати, чи вважає Шапталу підконтрольною президенту Петру Порошенку:
 
"Вона була призначена ще до Порошенка… Наскільки вона буде підконтрольна - час покаже".
 
Водночас, він нагадав, що у вересні 2019 року у нинішньої очільниці КС спливає термін повноважень і "в неї є 4 місяці, щоб показати роботу".
 
"В неї закінчується каденція, і у вересні питання голови постане знов", - зазначив Шевчук, додавши, що обрання очільника суду - процес не швидкий і не простий.
 
Він нагадав, що коли його обирали головою, це затягнулось майже на рік.
 
Як повідомляла "УМ", 26 лютого Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення посадовців.
 
Щоб скасувати статтю про незаконне збагаченнядо Конституційного суду звернулися 59 народних депутатів України.