Філарет: Епіфаній влаштовує Москву

10:14, 15.05.2019
Філарет: Епіфаній влаштовує Москву

Філарет не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.


Про це Філарет заявив на прес-конференції.

 

"Якби я знав те, що відбувається, я б його не висував би. Я довіряв йому, що він буде іти прямою дорогою, а не піде кривими дорогами. Цього я не передбачав, тому що я довіряв йому стовідсотково. Якби я за нього не боровся на Соборі, він би предстоятелем не був", – сказав патріарх.

 

Також на прес-конференції він заявив, що за Епіфанієм може хтось стояти.

 

Зокрема, Філарет заявив, що не Епіфаній керує ПЦУ, а ним керують.

 

За словами Філарета, предстоятель ПЦУ уникає спілкування з ним.

 

"Я йому давав рекомендації на початку – він зробив протилежне, і тепер не спілкується зі мною за винятком кількох разів", - заявив він.

 

Також Філарет заявив у зверненні "до всієї української православної пастви", що українська православна церква Київського патріархату тимчасово відмовилася від свого статусу патріархату для отримання томосу, утім сам Київський патріархат після створення Православної церкви України не ліквідовано.

 

Він вказав, що для надання томосу про автокефалію Вселенський патріархат просив відмовитися КП від статусу патріархату, адже патріархат не може бути частиною митрополії (якою стала ПЦУ). Якби церква відмовилася, Константинополь не мав би права давати томос.

 

"Тому наша відмова від статусу Патріархату була чисто ситуативною", — ідеться у зверненні.

 

Ліквідувати КП може лише помісний собор церкви, який її створив. Такого собору не проводили, а отже, — "Київський Патріархат залишається, він продовжує діяти, тим більше, що він зареєстрований в державних органах".

 

Крім того, він вважає, що "Москві угодне" керівництво Епіфанія в новій Православній церкві України, адже критика на адресу митрополита не лунає.

 

За його словами, і "митрополит Епіфаній не дотримується тих домовленостей, які були досягнуті до Собору 15 грудня 2018 р. у соборі св.Софії", тому в Українській церкві зараз – "розділення, двовладдя, яке може привести до печальних наслідків".

 

За його словами, була домовленість, що митрополит Епіфаній буде предстоятелем і представником ПЦУ у православному світі, а "керівництво церквою в Україні" буде за патріархом, але "ця домовленість порушена і не виконується на ділі".

 

"Тому в церкві виникло розділення", – заявив Філарет і заперечив, що причина у його владолюбстві.  

 

Також в інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що не існує підстав, щоб забрати в України томос про автокефалію православної церкви.

 

"Я думаю, що існування Київського патріархату всередині України не порушує томос. Тому що представник Константинопольського патріархату Еммануїл сказав, що «ви зараз – частина Константинопольського патріархату, а коли ви отримаєте томос про автокефалію… Церква автокефальна незалежна і тому можете робити все, що ви хочете». Чого ми хочемо, ми хочемо об’єднати українське православ’я в одну церкву", – сказав Філарет.

 

Він додав, що українська православна церква не претендує на визнання патріархату "за межами України".

 

"Для того, щоб нам об’єднатися, нам треба зберігати українську церкву як патріархат, але тільки в межах України. Ми за межами України не претендуємо на визнання нас як патріархату. І тому підстав для відібрання томосу нема. Бо ми визнаємо себе назовні як київська митрополія", – зазначив Філарет.

 

Він заявив, що українські церковні діячі зберігають єдність, "незважаючи на різні думки".

 

"Це є підстава того, що нема підстави відбирати томос", – заявив Філарет.

 

Водночас Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відкинув наявність розколу в Православній церкві України. 

 

"Розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми повинні спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській православній церкві", - заявив Епіфаній.

 

Коментуючи останні публічні заяви патріарха Філарета, Епіфаній зазначив, що в Українській православній церкві високо шанують патріарха, однак важко погодитися з його окремими висловлюваннями.

 

Митрополит також висловив упевненість в тому, що на нинішньому етапі ПЦУ, перш за все, потрібно рухатися вперед і розвивати майбутнє.

 

"Віримо в те, що в подальшому будемо рухатися вперед і розвивати нашу Церкву, і йти до визнання нас з боку інших помісних церков. Перед нами стоїть багато завдань, які повинні втілювати в життя як визнана Церква", - зазначив глава ПЦУ.

 

Він підкреслив, що до початку Об'єднавчого собору такі структури, як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, були розпущені.

 

 "Зараз фактично і юридично в Україні не існує таких структур як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, тому що ми об'єдналися, і ці колишні структури увійшли в єдину Церкву, виконавши свою історичну місію. Всі прагнули до визнання Української церкви, і ми змогли отримати синодальний томос, який навіки стверджує той факт, що ми є єдиною помісною православною церквою", - резюмував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

 

Як повідомляла УМ, Філарет заявив, що допускає поділ Православної церкви України і стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, уповноважений скликати Собор.