Україна готується до відзначення Всесвітнього дня вишиванки

15.05.2019
Україна готується до відзначення Всесвітнього дня вишиванки

Вишиванка — генетичний код нації. (Фото з сайта shpalta.media.)

Завтра, 16 травня, українці вкотре відзначатимуть Все­світній день вишиванки — свято, покликане зберігати й продовжувати одну зi споконвічних народних традицій.
 
 
Як відомо, вишиванка для українців — це не просто святковий чи модний одяг, а й важливий спосіб національної самоідентифікації, своєрідний дрес-код нації.
 
 
Тому відзначення цього дня так швидко завоювало популярність в усіх регіонах України, які тепер наче змагаються в оригінальності його проведення.
 
На Тернопільщині до вишивання здавна особливе ставлення, недарма саме тут народився і вже 11-й рік проводиться Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки», і акцент вшанування національного вбрання тримає саме він.
 
Зате День вишиванки відзначається наймасштабніше — люди масово одягають вишивані сорочки і проводять масу різноманітних заходів. Цьогоріч серед таких, зокрема, — благодійне дефіле на центральному майдані, де у вишиваному вбранні від українських дизайнерів дефілюватимуть випускниці школи-інтернату для дітей зі зниженим слухом, флеш-моб «Спільне фото у вишиванках» від громадської організації «Ділові Українські Жінки в Тернопільській області» та ціла низка цікавих і пізнавальних заходів, що відбудуться в мережі бібліотек.
 
В обласній універсальній науковій бібліотеці, наприклад, планується відкриття виставки зразків Всеукраїнського вишивального проекту «Відродження борщівської сорочки», а в обласній бібліотеці для дітей — віртуальний екскурс «Вишиванка — сакральна абетка українського народу».
 
У Києві 16 травня на Поштовій площі пройде грандіозний народний показ вишиванок від української дизайнерки Юлії Магдич під назвою ВишиванкаDAY за участю зірок шоу-бізнесу. У Львові відбудеться масштабний Фестиваль вишиванки, який розпочнеться урочистою масовою ходою від пам’ятника Михайлу Грушевському до пам’ятника Тарасові Шевченку.
 
У Хмельницькому організують флешмоб «Вишиванка — одяг вільних» із театралізованим відтворенням політичних репресій над українським народом, щоб привернути увагу до іншого важливого дня — Дня пам’яті жертв політичних репресій, який припадає на третю неділю травня.
 
У Житомирі родзинкою свята стане урочиста Вишивана хода, а у Калуші на Франківщині громадська організація «Волонтерська Сотня Доброволя» проведе Всеукраїнську благодійну акцію «Вишиванка — дітям АТО». І це — лише кілька із, мабуть, сотень заходів, які відбудуться цього дня по всій Україні.
 
Відзначатимуть вишиване свято й українці за кордоном. А Канадське крило громадської організації Всесвітній день вишиванки Vyshyvanka Association навіть ініціювало підписання Петиції про визнання Дня вишиванки офіційним святом Канади.
 
У документі йдеться про те, що «щороку тисячі канадських українців відзначають День вишиванки, щоб продемонструвати, що вишита сорочка є національним генетичним кодом, символом боротьби за незалежність, символом віри, надії та любові».