Підозрюваний в енергетичних «схемах» Дмитро Крючков вилетів до Німеччини

17:00, 14.05.2019
Підозрюваний в енергетичних «схемах» Дмитро Крючков вилетів до Німеччини

Дмитро Крючков у суді (фото: nash.live)

Екс-власнику компанії "Енергомережа" Дмитру Крючкову повернули закордонний паспорт і він зміг повернутися до Німеччини, де перебував до екстрадиції в Україну.
 
У прокуратурі кажуть, що дозволили Крючкову виїхати з України, бо він просив випустити його для проведення операції дитині.
 
Сам Крючков запевняє, що екстрадиції, як такої, не було.
 
"Я подав заяву на повернення самостійно 8 березня. Є процедура. Я під присягою підтвердив своє добровільне рішення, а сторона захисту відмовилася від існуючого правового статусу", - сказав Крючков "Економічній правді".
 
За словами фігуранта розслідування про корупцію в сфері енергетики, у нього також є паспорт політичного біженця.
 
"Це міжнародний паспорт. Він виданий РФ, але за погодженням з європейською стороною. Просто я перебував на той момент на території РФ. Це паспорт для переміщення між кордонами - я без віз перетинаю кордон. Він має статус згідно з Конвенцією про права біженця від 1958 року. У всьому світі таких паспортів приблизно 1 200 штук", - заявив Крючков.
 
"Повертаючись в Україну, під присягою суду Німеччини я відмовився від прав, які дають цей статус і паспорт. Це була вимога німецької сторони", - додав він.
 
У свою чергу Спеціалізована антикорупційна прокуратура підтвердила, що дозволила екс-власнику компанії "Енергомережа" Дмитру Крючкову, підозрюваному в енергетичних оборудках, виїхати з України на 10 днів.
 
"САП дала дозвіл. Він клопотав про надання дозволу на 10 днів для виїзду", - пояснив заступник очільника САП Володимир Кривенко "Українській правді".
 
Підозрюваний просив випустити його для проведення операції дитині.
 
Дозвіл дійсний з 9 по 20 травня.
 
Як повідомляла "УМ", Дмитро Крючков був арештований з правом застави в 7 мільйонів гривень. Крючков був затриманий у Німеччині за підозрою у розкраданні на "Запоріжжяобленерго".