Постпред України при ООН про паспорти Путіна: «божевільне дійство за Орвелом»

11:48, 28.04.2019
Постпред України при ООН про паспорти Путіна: «божевільне дійство за Орвелом»

Володимир Єльченко дорікнув Радбезу ООН за нерішучість стосовно провокації Росії (фото: AP)

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко назвав намір президента Росії Володимира Путіна спростити отримання громадянства Росії для всіх українців "божевільним дійством за Орвелом".
 
Про це він написав у суботу в Twitter.
 
Єльченко також дорікнув Раді безпеки ООН за відсутність рішучої реакції на нові ініціативи Росії.
 
"Божевільне дійство за Орвелом триває. Черговий намір засіяти вже всю Україну російськими паспортами. Далі буде відродження СРСР? А Рада Безпеки ООН і далі терпляче чекатиме, "закликаючи всі сторони"?", - написав він.
 
 
Як відомо, Джордж Орвел - англійський письменник, всесвітню славу якому принесли твори, написані в останні роки його життя: політична алегорія "Колгосп тварин" і роман-антиутопія "1984", у яких він зобразив тоталітарне суспільство.
 
Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання паспортів Росії жителями окупованих територій Луганської та Донецької областей України.
 
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати паспорти Росії, а секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Путін паспортами для ОРДЛО створює привід застосувати армію проти України.
 
Чинний президент Петро Порошенко заявив, що незаконна видача паспортів Росії жителям окупованої частини Донбасу ним - це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії там. Він закликав до посилення санкцій проти Росії.
 
У команді переможця виборів Володимира Зеленського заявили, що видачею паспортів Росія в ОРДЛО визнала свою відповідальність як держави-окупанта, а сам Зеленський відповів Путіну, що не варто говорити з Україною "мовою загроз".
 
Посол, постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба зазначив, що рішення Росії про видачу паспортів українським громадянам  свідчить про бажання подальшої ескалації конфлікту.
 
У Радбезі ООН паспортизацію ОРДЛО Росією назвали підривом суверенітету України, а спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що рішення Росії спростити процес отримання громадянства для жителів неподкотрольних районів Донбасу підриває спроби імплементації Мінських домовленостей.
 
Європарламент також засудив указ Путіна про паспорти для окупованого Донбасу.
 
У свою чергу Путін заявив, що в Москві думають над тим, щоб надавати громадянство Росії у спрощеному порядку не тільки жителям ОРДЛО, але і всім українцям.